Sterilisatie bij mannen wordt steeds populairder: een ingreep die goedkoop én eenvoudig is Beeld Getty Images
Sterilisatie bij mannen wordt steeds populairder: een ingreep die goedkoop én eenvoudig isBeeld Getty Images

Sterilisatie bij mannen wordt steeds populairder: een ingreep die goedkoop én eenvoudig is

Decennia lang lag de verantwoordelijkheid voor anticonceptie bij de vrouwen. Vrouwen slikken de pil of nemen een spiraal om ervoor te zorgen dat ze niet zwanger worden. Mannen kunnen ook hun steentje bijdragen door een vasectomie te ondergaan, oftewel door zich te laten steriliseren. Een eenvoudige operatie die zo gepiept is. De ingreep wordt dan ook steeds populairder.

Vasectomie

Waar vroeger de verantwoordelijkheid voor anticonceptie voornamelijk bij de vrouw lag, nemen mannen steeds meer verantwoordelijkheid door een vasectomie te ondergaan en zich te steriliseren. Zeker mannen die al een gezin hebben met een vaste partner maken deze keuze.

Waarom mannen een vasectomie ondergaan? Het NRC interviewde enkele experts. "Het meestgehoorde verhaal van mannen in mijn spreekkamer is: ‘Ik ben aan de beurt, mijn vrouw is klaar met anticonceptie’", vertelt uroloog Roderick de Bruijn.

Huisarts Jurriën Wind, oprichter van sterilisatiepraktijk De Vasman, zegt ook dat het niet meer vanzelfsprekend is dat de anticonceptie verantwoordelijkheid is van de vrouw. "Vrouwelijke bewustwording van dat zij niet alleen verantwoordelijk zijn, de emancipatie van de Nederlandse man en het toenemend besef dat langdurig gebruik van hormonen bij vrouwen niet wenselijk is, zorgen ervoor dat steeds meer mannen hun verantwoordelijkheid nemen."

Toename aantal patiënten

Huisarts Wind vertelt dat er in zijn sterilisatiepraktijk steeds meer patiënten komen. In 2015 steriliseerde hij zo'n 60 mannen, inmiddels is dat aantal bijna vertienvoudigd.

Een woordvoerder van de gespecialiseerde Andros Clinics laat weten dat er ook bij hen steeds meer mannen komen. "Wij schatten op basis van onze eigen cijfers gecombineerd met de openbare cijfers, dat per jaar 20.000 mannen in Nederland deze ingreep ondergaan. In onze klinieken zijn dit jaar meer dan 2.000 mannen gesteriliseerd."

Vrouwen klaar met hormonen

Vrouwen ervaren veel nadelen door (hormonale) anticonceptie. Zo heeft de anticonceptiepil een negatieve invloed op de gezondheid, zoals een verhoogd risico op trombose en op borstkanker.

Voor stellen die geen kinderwens (meer) hebben is sterilisatie van de vrouw of een vasectomie bij de man daarom een goed alternatief. Echter is de sterilisatie van een vrouw duurder en moeilijker.

Eenvoudige ingreep

Een vasectomie wordt uitgevoerd door huisartsen, specialistische klinieken en poliklinieken van ziekenhuizen. Een vasectomie is relatief simpel, want de operatie duurt slechts 15 minuten, onder lokale verdoving. In de beide balzakken wordt een klein sneetje gemaakt. De zaadleiders worden doorgesneden en vervolgens korter gemaakt. Hechting van de huid is soms niet eens nodig.

De ingreep kost circa 250 tot 400 euro en wordt door meerdere verzekeringen vergoed, mits je een aanvullende verzekering hebt. Het zit namelijk niet in de basisverzekering.

Een sterilisatie bij de vrouw is veel ingrijpender en kost meer dan drie keer zoveel. De ingreep is ingewikkeld en wordt gedaan middels een kijkoperatie via de buik. De vrouw moet onder narcose, de ingreep duurt 1,5 uur én de operatie kan enkel in het ziekenhuis worden uitgevoerd.

Lees ook Anticonceptie: is een hormoonvrije of juist een hormoonhoudende spiraal beter?

Risico's

Er is voor de mannen een mogelijkheid om een hersteloperatie te doen, maar óf de man weer vruchtbaar wordt, is niet met zekerheid te zeggen. De kans van slagen is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Een vasectomie ondergaan is dus wel een ingrijpende keuze.

Uroloog Roderick de Bruijn geeft aan dat de meeste patiënten overtuigd zijn van hun keuze. "De meeste mannen die hier komen, hebben de keuze al gemaakt. Ze zijn goed geïnformeerd door de huisarts en hebben vooraf onze folder doorgelezen. Soms moet ik nog even bevestigen dat er niets verandert aan hun libido en hun orgasme."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NRC | Beeld: Getty Images

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden