kinderopvang Beeld Getty Images
kinderopvangBeeld Getty Images

Steeds meer ouders kunnen kinderopvang niet betalen: ‘Dit wordt de komende maanden erger’

Het komt vaker voor dat gezinnen problemen hebben om alles te bekostigen. Dat is sinds de zomer ook te merken bij de kinderopvang. Het aantal openstaande bedragen is afgelopen zomer toegenomen met 15 tot 20 %, zien incasso-organisaties GGN en Flanderijn. Deze organisaties eisen de openstaande bedragen op namens de kinderopvang.

Dit probleem betreft duizenden ouders.

Rekeningen kinderopvang

Meestal laten ouder de rekeningen van de kinderopvang niet zomaar liggen, aangezien zij de zorg voor hun kinderen echt nodig hebben. “Maar nu zien we toch dat het veel ouders niet lukt de kinderopvang te betalen”, vertelt Michel van Leeuwen, directeur van Flanderijn, op NU.nl.

Sinds de zomer ziet hij daarin een toename van 15 %, iets wat hij lastig te verklaren vindt. “Tarieven van de kinderopvang zijn bij de meeste organisaties met 5 à 10 % verhoogd. Maar deze betaalproblemen lijken uit de zomer te komen, omdat er een hele periode aan voorafgaat voordat ouders bij een incassobureau belanden.”

Hogere opvangtarieven

Incasso-organisatie GGN ziet zelfs een toename van ongeveer 20 %. Zij innen betalingen voor kinderopvangorganisaties ‘uit de hele sector, groot of klein maakt niet uit’, aldus directeur Wim van Limpt aan NU.nl. Hij doet een voorspelling: “We staan pas aan het begin. Dit wordt in de komende maanden alleen maar erger, omdat na de hogere energiekosten en dure boodschappen nu ook hogere opvangtarieven pijn gaan doen.”

Van Limpt vraagt zich af of de overheid de ernst ziet van dit probleem. “Als mensen kinderen niet meer kunnen brengen, valt hun inkomen mogelijk ook weg. Terwijl ze juist meer inkomen nodig hebben”, stelt hij.

Flink besparen op je boodschappen?

Bestel Duitse producten via Picnic

Grote betaalachterstanden

Volgens Van Limpt zijn kinderopvangorganisaties wel erg behulpzaam richting ouders. “Medewerkers daar zijn betrokken en proberen te helpen. Zij kennen ouders persoonlijk en stappen dus niet makkelijk naar een deurwaarder. Ze proberen eerst meermaals uitstel te geven”, vertelt hij op NU.nl.

Toch ziet Van Limpt liever dat ouders sneller doorgestuurd worden, ‘want we zien ze met grotere betaalachterstanden bij ons komen’. “Wie de kinderopvang niet kan betalen, heeft vaak meerdere achterstanden, zoals bij de huur en energierekening. Het is beter om samen tijdig met al die openstaande rekeningen aan de slag te gaan.”

Bron: NU.nl

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden