Steeds meer kritiek op FHM Awards: wie bepaalt wat echte schoonheid is? Beeld Brunopress
Steeds meer kritiek op FHM Awards: wie bepaalt wat echte schoonheid is?Beeld Brunopress

Steeds meer kritiek op FHM Awards: wie bepaalt wat echte schoonheid is?

Mannenblad FHM selecteerde gister de 500 mooiste vrouwen van het land voor de befaamde FHM Awards. Actrice Abbey Hoes sleepte de titel 'Mooiste Vrouw van Nederland' in de wacht. Maar het is niet enkel glitter en glamour; de FHM Awards krijgt steeds vaker kritiek. Want hoe divers is die lijst nou eigenlijk en wie bepaalt wat 'echte schoonheid' is?

'Vrouwenvleeskeuring'

Er werd flink gestrooid met prijzen. Actrice Abbey Hoes kreeg dit jaar de titel van 'Mooiste Vrouw van Nederland'. Daarmee is ze de opvolger van Monica Geuze, de winnares van vorig jaar. Model Kim Feenstra werd uitgeroepen tot 'All Time Favorite' en Irene Schouten als mooiste sportvrouw. Ook werd er een prijs uitgereikt aan nieuwkomer in de media Marijn Kuipers, als mooiste 'Social Media Queen'.

Steeds meer mensen vinden de FHM Awards een 'vrouwenvleeskeuring', zo ook Gaby Boterkooper, redacteur van LINDA.meiden. Want wie bepaalt nou eigenlijk wat echte schoonheid is? Dit jaar is de lijst al iets bijgeschaafd. Zo bevat de lijst nu een aantal vrouwen met 'een maatje meer', een andere huidskleur en trans vrouwen. Maar ondanks dat passen al deze vrouwen in een bepaald schoonheidsideaal, waar niet iedere vrouw zich aan kan meten.

Willekeurige volgorde

Gaby ging in gesprek met For Him Magazine-hoofdredacteur Chris Riemens die uitlegde hoe de lijst wordt samengesteld. Volgens hem stelt de redactie de lijst samen uit een aantal getipte vrouwen. Verder benaderen ze zelf vrouwen die ze passend vinden voor de lijst. Daarbij speelt persoonlijke voorkeur dus een belangrijke rol.

Volgens Riemens wordt er niet alleen gekeken naar uiterlijk. "Het is eigenlijk een beetje een verkiezing voor vrouw van het jaar. We kijken ook naar wat iemand dat afgelopen jaar heeft gepresteerd. Zoals de winnares van vorig jaar, Monica Geuze, die een eigen Videoland-serie had, een podcast, Temptation Island presenteerde en noem maar op."

Ook staan de vrouwen in de lijst gerangschikt, maar dat moeten we volgens Riemens niet al te serieus nemen. "Lijsten scoren goed in dit soort magazines. Als je vijfhonderd vrouwen op willekeurige volgorde zet is dat niet interessant voor de media."

Onhandige uitspraak

In 2020 deed Riemens nog al een interessante uitspraak in Het Parool. "Het schoonheidsideaal voor mannen en vrouwen is nog steeds slank. Niks ten nadele van een paar maatjes meer, maar het wordt over het algemeen minder aantrekkelijk gevonden." Daar wil hij op terug komen. "Dit zou ik nu nooit meer op zo’n manier zeggen. Niets is zo subjectief als schoonheid. Eigenlijk is ‘de mooiste vrouw van Nederland’ een onzintitel, want dat is voor iedereen anders."

Toch wil Riemens wel duidelijk maken dat hij het een leuke verkiezing vindt. "Voor iedereen is er een ander schoonheidsideaal. De een valt op een paar maatjes meer, de ander op slank."

Lees ook Monica Geuze doet boekje open over haar cosmetische ingrepen: ‘Ik voel me er prettig bij’

Tijd voor verandering

De meningen over de FHM-ranglijst zijn enorm verdeeld. De één vindt het een leuke verkiezing, de ander vindt het onzin. Voor nu zijn er in ieder geval al enkele vorderingen in de samenstelling van de lijst. Maar volgens Gaby kan het nog beter. "Doe het anders in elk geval op zo’n manier dat iedere vrouw zichzelf enigszins kan herkennen. Een lijst die niet alleen divers is omdat je er vrouwen van verschillende kleuren en maten in hebt staan, maar ook omdat al die vrouwen daadwerkelijk mooi zijn door wie ze zijn."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA.nl, FHM.nl | Beeld: Brunopress

Mirte TimmersBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden