Sombere aftrap voor de Week tegen Eenzaamheid: Nederlanders voelen zich vaker alleen Beeld Getty Images
Sombere aftrap voor de Week tegen Eenzaamheid: Nederlanders voelen zich vaker alleenBeeld Getty Images

Sombere aftrap voor de Week tegen Eenzaamheid: Nederlanders voelen zich vaker alleen

Verdrietig nieuws: de eenzaamheid onder Nederlanders is flink toegenomen. Vorig jaar gaf 43 procent van de bevolking aan zich enigszins of zelfs erg eenzaam te voelen, in 2019 was dat nog 35 procent. Ook komt suïcide vaker voor onder jongeren.

Het CBS legde een vragenlijst over eenzaamheid voor aan bijna 7000 Nederlanders van 15 jaar of ouder. Daarbij is onder meer gevraagd of mensen zich vaak in de steek gelaten voelen of leegte om zich heen ervaren. De statistici concluderen dat vorig jaar 11 procent van de Nederlanders zich zelfs erg eenzaam voelde. In 2019, dus nog voor het uitbreken van de coronacrisis, ging het nog om 9 procent. Mensen die alleen wonen geven het vaakst aan dat ze eenzaam zijn.

Eenzamer

In alle leeftijdsgroepen namen de gevoelens van sociale en emotionele eenzaamheid toe. Bij sociale eenzaamheid mist het gevoel van sociaal contact; het onder de mensen zijn. Bij emotionele eenzaamheid missen mensen het gevoel van een hechte band.

Met name jongeren zeggen een stuk vaker zich emotioneel erg eenzaam te voelen in vergelijking tot 2019. Volgens socioloog Tanja Traag van het CBS is voor jongeren met zekerheid te zeggen dat de coronapandemie negatieve impact heeft gehad op de gevoelens van eenzaamheid.

Suicïde door stress

Daar bovenop kampen veel jongeren met suïcidale gedachten, ook nu alle coronamaatregelen al een langere tijd zijn opgeheven. Dat blijkt uit onderzoek van Netwerk Gezondsheidsonderzoek bij Rampen in samenwerking met het RIVM en de GGD. Volgens Michel Dückers, bijzonder hoogleraar crises, veiligheid en gezondheid en een van de onderzoekers, komt het doordat we in een soort crisissamenleving leven: de oorlog in Oekraïne, torenhoge kosten, de woningnood, noem het maar op. Dat zorgt voor veel stress. Volgens de onderzoekers ligt ook het aantal huisartsbezoeken vanwege suïcidale gedachten of suïcidepogingen ruim een derde hoger dan voor de coronacrisis.

Stichting 113 kwam vandaag met een rapport naar buiten waaruit blijkt dat suïcide onder jongeren de afgelopen periode is gestegen. Elke maand maken dertig jongeren onder de 30 een einde aan hun leven. Normaal ligt dat aantal rond de twintig; een flinke stijging dus. In juni en augustus werd vooral in de leeftijdsgroep 20 tot 30 jaar een verhoogd aantal suïcides geregistreerd.

Lees ook Dominique (32) kreeg een burn-out: ‘Je lichaam is op,’ zei de huisarts. Ik was 21’

Week van de eenzaamheid

Helaas dus niet zulke positieve berichten op de dag dat de Week tegen Eenzaamheid van start gaat. Wél zijn er deze week een hoop acties om eenzaamheid tegen te gaan. Zo zijn er bijeenkomsten in buurthuizen, parken - en zelfs bij een enkele kapper - met buren, met wijkagenten, geestelijk verzorgers en ouderenwerkers. Er zijn creatieve cursussen en kookcursussen en er kan worden gebreid voor kledingbanken. Het is zeker de moeite waard om te kijken wat er bij jou in de buurt speelt, misschien leer je wel nieuwe mensen kennen tijdens een georganiseerde wandeling.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, NOS, Netwerk GOR | Beeld: Getty Images

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden