Slachtofferhulp start campagne voor slachtoffers shame sexting Beeld Getty Images
Slachtofferhulp start campagne voor slachtoffers shame sextingBeeld Getty Images

Slachtofferhulp start campagne voor slachtoffers shame sexting

Slachtofferhulp Nederland begint met een campagne om slachtoffers van zogenoemd 'shame sexting' te laten weten dat zij hulp kunnen krijgen. Volgens de organisatie zet minder dan 5 procent van de slachtoffers van seksuele online intimidatie de stap naar hulp.

Het sturen van seksueel getinte berichten en foto’s, sexting, is onschuldig en voor jongeren tegenwoordig onderdeel van hun seksuele ontwikkeling, stelt Slachtofferhulp. 'Shame sexting' is het zonder toestemming delen van die seksueel getinte beelden.

Slachtoffers

In 2020 gaf ruim 5 procent van de Nederlanders van 16 jaar of ouder aan slachtoffer te zijn geweest van online seksuele intimidatie, aldus Slachtofferhulp. Jiska Dijk, psychosociaal expert bij Slachtofferhulp, zegt dat shame sexting zorgt voor angst doordat jongeren dreiging en gebrek aan controle ervaren.

"Ze vragen zich af wie heeft de beelden gezien, wanneer duiken ze weer op? Dat is heel belastend. Ook zorgt het ongewenst delen van naaktbeelden voor schaamte en ze vragen zich af ‘wat zullen ze over me denken?"

Lees ook Werk aan je mentale gezondheid: dit zijn dingen die mentaal sterke mensen doen

Bewust

Met de campagne wil de organisatie slachtoffers en hun omgeving ervan bewust maken dat gevoelens van schuld en schaamte normaal zijn, maar niet terecht. Ook willen ze dat bekend wordt dat er verschillende mogelijkheden zijn voor hulp en advies na online seksueel geweld.

In de campagne, die bestaat uit posters en video’s, delen jonge slachtoffers hun verhaal. Op de posters en in de video’s dragen zij onder de jeugd populaire gepersonaliseerde naamkettingen, met daarop de ‘shaming namen’ in plaats van hun echte naam.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden