Slachtofferhulp: 'Serie over moordenaar Jeffrey Dahmer moet van Netflix af' Beeld Brunopress
Slachtofferhulp: 'Serie over moordenaar Jeffrey Dahmer moet van Netflix af'Beeld Brunopress

Slachtofferhulp: 'Serie over moordenaar Jeffrey Dahmer moet van Netflix af'

Slachtofferhulp Nederland wil dat de Amerikaanse serie over moordenaar Jeffrey Dahmer per direct van Netflix gaat. Zij krijgen klachten en vinden dat de slachtoffers in de serie te zwak worden neergezet.

Slachtofferhulp heeft een "substantieel aantal klachten" over de serie binnengekregen. Mensen storen zich aan de manier waarop de slachtoffers van de moordenaar worden geportretteerd. Netflix kon donderdagochtend nog niet reageren op het verzoek van Slachtofferhulp Nederland.

Grensoverschrijdend

"Ons doel is om slachtoffers te helpen om na een vreselijke gebeurtenis weer de regie te nemen over hun leven", legt Jansen uit. "Door een Netflix-serie als Dahmer wordt die regie ze weer uit handen geslagen." Het stoort Jansen vooral dat in de serie de moordenaar een "krachtige, sterke man" is terwijl de slachtoffers stuk voor stuk zwak worden neergezet. "De dader wordt enorm geromantiseerd en er is geen enkele nuance aangebracht."

De voorzitter van Slachtofferhulp Nederland zegt niets te hebben tegen fictieseries of tegen het 'true crime'-genre. "Maar in deze serie lopen fictie en waargebeurde feiten te zeer door elkaar heen. Deze serie gaat wat ons betreft een grens over; wij zien wat voor effect dat op slachtoffers en nabestaanden heeft." Jansen snapt ook dat de kans klein is dat Netflix daadwerkelijk op het verzoek ingaat. "Maar we willen in elk geval een helder signaal afgeven, zodat de kijkers zelf kunnen beslissen of ze aan deze exploitatie mee willen doen."

Milwaukee Cannibal

De serie vertelt over het leven van seriemoordenaar Jeffrey Dahmer (1960-1994), die ook bekend stond als de 'Milwaukee Cannibal'. Hij doodde zeker zeventien mannen en jongens die hij vooral oppikte in uitgaansgelegenheden voor gays. Hij martelde ze, onder meer door zoutzuur in hun lichaam te spuiten, had na hun dood seks met hun lichamen en at lichaamsdelen op.

Lees ook Acteur Tygo Gernandt heeft meer dan 500 mensen ‘vermoord’: ‘Het is best wel intens’

De zaak baarde nog meer opzien toen de politie niet ingreep toen buren en zelfs een slachtoffer dat wist te ontsnappen zich meldden. Zij werden niet geloofd. De serie Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story is al dagen wereldwijd het best bekeken programma van de streamingdienst.

LHBTI-label

Eerder kwam er al veel kritiek uit de queergemeenschap omdat Netflix de serie het label 'lhbti' had gegeven. Dit betekent dat kijkers bij veel programma's over queers als kijktip Dahmer kregen. Dit label heeft Netflix inmiddels verwijderd. Andere labels die de serie heeft gekregen, zijn 'psychologisch', 'horror', 'oude misdaden' en 'duister'.

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Lisa CostersBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden