Zwanger Beeld Getty Images
ZwangerBeeld Getty Images

Shocking study: verhoogt snel zwanger raken na stoppen met de pil de kans op vroeggeboorte?

Het slikken van de pil heeft vaak veel bijwerkingen. Not fun at all. Maar nu blijkt dat het voor nog meer misère kan zorgen. Vrouwen die binnen drie maanden na het stoppen met de anticonceptiepil zwanger worden, lijken namelijk een iets verhoogd risico te hebben op zwangerschapsvergiftiging of een vroeggeboorte.

Dat meldt het Radboudumc in Nijmegen. Wait, what?

Uitstellen?

Mensen die zwanger willen worden zouden een poging daartoe “iets kunnen uitstellen” na pilgebruik, zo adviseert hoofdonderzoeker Marleen van Gelder.

Marleen en haar collega’s bekeken gegevens van bijna 7000 zwangeren. Iets minder dan 1000 van hen werden zwanger binnen drie maanden nadat ze waren gestopt met de pil. De groep werd vergeleken met vrouwen die langer dan een jaar voor hun zwangerschap waren gestopt met de pil, of deze überhaupt niet gebruikten.

De vrouwen die kort voor hun zwangerschap stopten, bleken volgens de onderzoekers 1,5 keer meer risico te hebben op het ontwikkelen van zwangerschapsvergiftiging of op een vroeggeboorte. Vrouwen die vier tot twaalf maanden nadat ze waren gestopt met de pil zwanger werden, hadden geen verhoogd risico op de complicaties.

Floor Jansen weer gelukkig

‘Van een kankerpatiënt naar zwanger’

Zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte

Bij zwangerschapsvergiftiging kunnen de organen van de moeder beschadigd raken. Dit kan dodelijk zijn. Vroeggeboorte kan leiden tot allerlei complicaties bij de baby.

De onderzoekers houden een slag om de arm, zegt Marleen. Ze filterden de onderzoeksresultaten op andere factoren die van invloed kunnen zijn op de kans op zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte, zoals roken tijdens de zwangerschap en leeftijd.

Maar, zo legt ze uit, er “zouden factoren kunnen meespelen die we nog niet kennen”. Toch geeft het onderzoek met data volgens haar het best mogelijke beeld. Een experiment is bijvoorbeeld niet mogelijk, omdat daar te veel ethische bezwaren aan kleven.

Hoe lang was jij gestopt met de pil toen je zwanger werd?

Bron: ANP

Halima TamimiGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden