Shocking: 83% van de Nederlandse meisjes krijgt weleens te maken met ongewenst seksueel gedrag
Uit onderzoek van Plan International blijkt dat meisjes geremd worden in hun ontwikkeling als ze te maken krijgen met ongewenst seksueel gedrag. Ook komt naar voren dat maar liefst 83 (!) procent van de Nederlandse meisjes weleens ongewenst gedrag op seksueel gebied ervaart.
Het onderzoek toont aan dat dit gedrag meisjes en jonge vrouwen op een negatieve manier beïnvloedt.
Ongewenst seksueel gedrag
Plan International ondervroeg 1.087 meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 25 jaar voor dit onderzoek. Hiervan ervaart 83 procent dus ongewenst seksueel gedrag. 63 procent van hen laat weten dat deze seksuele intimidatie hen beperkt in hun bewegingsvrijheid. Ze mijden bijvoorbeeld het openbaar vervoer, gaan niet graag meer naar sportclubjes of stoppen, in het uiterste geval, met naar school of werk gaan.
Normaliseren van geweld
Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International, benadrukt dat seksuele intimidatie bijdraagt aan het normaliseren van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen. “Wereldwijd leren meisjes zichzelf, bewust of onbewust, aan om ongewenste ervaringen te minimaliseren, terwijl het hen remt in hun ontwikkeling. Zo illustreert het onderzoek hoe ongewenst seksueel gedrag meisjes ervan weerhoudt een hobby of sport te beoefenen omdat de weg erheen onveilig is. (…) Dat moet stoppen. Meisjes en jonge vrouwen moeten zich volledig kunnen ontwikkelen, vrij van intimidatie en geweld.”
Plan International
Volgens Plan International krijgt maar liefst 80 procent van alle meisjes en jonge vrouwen wereldwijd te maken met ongewenst seksueel gedrag. Over de hele wereld worden ze dus beperkt in hun vrijheid. Plan International werkt aan een betere bescherming voor al deze meisjes en jonge vrouwen. De organisatie zet zich bijvoorbeeld in om gevaarlijke plekken in steden veiliger te maken. Ook wordt er voorlichting en training gegeven over meisjesrechten, gendergelijkheid en je uit durven spreken tegen seksuele intimidatie en geweld.
Olcay Gulsen is in Turkije om te helpen
Belangrijke conclusies uit het onderzoek
- 3 op de 10 meisjes zijn aangerand (31%), een kwart werd achtervolgd (26%) en bijna de helft (46%) van de meisjes kreeg seksueel getinte opmerkingen te horen.
- Meisjes geven aan te zijn lastiggevallen op straat (89%), in het openbaar vervoer (37%), op schoolterreinen (25%) en tijdens hun werk (13%).
- Uit angst om lastiggevallen te worden, doen meisjes alsof ze hun telefoon gebruiken (61%), klemmen ze hun sleutels tussen de knokkels (30%) of kleden zij zich anders (31%).
- Meisjes beschermen zichzelf door niet alleen te reizen (53%), bepaalde locaties te ontwijken (47%), niet buiten te sporten (15%) of het openbaar vervoer te vermijden (15%).
Van 11 op 12 maart vraagt Plan International aandacht voor wereldwijd seksueelgeweld tijdens de Nacht tegen Seksueel Geweld in Rotterdam. Onder anderen Moïse Trustfull en Yara Michels lopen mee.
Bron: Plan International