Studentenverenigingen Beeld Getty Images
StudentenverenigingenBeeld Getty Images

Seksueel wangedrag niet in reglementen bij Studentenverenigingen

Studentenverenigingen doen te weinig tegen seksueel overschrijdend gedrag. Dit blijkt uit een enquête van het journalistieke platform Pointer onder 96 verenigingen.

Reglement tegen wangedrag

Uit de enquête blijkt dat bij meerdere respondenten het beleid niet goed is. Eén van hen schreef: “Onze reglementen en statuten waren niet gemaakt om goed om te gaan met deze situatie. Er is hierom een nieuw beleid geschreven.” Dat het beleid bij studentenverengingen niet op orde is, is zorgelijk. Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt veel voor onder studenten. Zo wordt 11 procent van de vrouwelijke en 1 procent van de mannelijke studenten verkracht tijdens hun studietijd. Dat blijkt uit een onderzoek van Amnesty International in Nederland. Maar liefst een derde van de vrouwelijke studenten wordt aangerand tijdens hun studie.

Rol van onderwijsinstellingen

Studentenverenigingen worden vaak bestuurd door jonge mensen en wisselen elk jaar van bestuur. De verantwoordelijk ligt bij jongvolwassenen die hier niet voor getraind zijn. Volgens Marijke Naezer, onafhankelijk onderzoeker die onder andere meeschreef aan een onderzoek naar wangedrag en intimidatie binnen universiteiten, kunnen onderwijsinstellingen hier een grotere rol pakken dan dat ze nu doen. Zij vindt het problematisch dat veel maatregelen nog steeds vrijwillig zijn. “Dat is echt ongelofelijk als je ziet hoe groot het probleem is. Het effect is dat mensen die maatregelen het hardst nodig hebben, niet betrokken worden. Mensen die mogelijk geneigd zijn tot grensoverschrijdend gedrag, die komen niet naar zo’n cursus.”

Naezer geeft een recent voorbeeld van de Utrechtse studentenvereniging Veritas waar een seksistisch en homofoob whatsapp bericht uitlekte. “En de universiteit zegt dan: wij wachten af hoe de studentenvereniging dit oppakt. Dan denk ik: je kan toch op zijn minst zeggen dat hier maatregelen op volgen? We zijn met zijn allen zo voorzichtig met het reageren op incidenten, en daarmee doe je slachtoffers tekort.”

Bron: NPO radio 1

Lotte HesselingGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden