Seks met toestemming: ook in België geldt nu de wet 'Alleen ja is ja' Beeld Unsplash
Seks met toestemming: ook in België geldt nu de wet 'Alleen ja is ja'Beeld Unsplash

Seks met toestemming: ook in België geldt nu de wet 'Alleen ja is ja'

Per 1 juni is er in België een nieuwe sekswet. Net als in Spanje is de wet 'Alleen ja is ja' aangenomen, wat betekent dat seks alleen legaal is als er enige vorm van toestemming voor is gegeven.

Ja is ja

Vorige week werd bekend dat het in Spanje verplicht wordt om expliciet toestemming te geven voor seks. Aanranding wordt in Spanje straks als verkrachting beschouwd, ongeacht of het slachtoffer uit angst ‘bevroor’ of zich ertegen heeft verzet. Het wordt verplicht dat bedpartners nadrukkelijk toestemming geven voor de seks. Beide partijen moeten dan instemmen.

In België is een vergelijkbare wet van kracht. In het land waren er gemiddeld acht officiële aangiftes van verkrachtingen per dag, dus het werd tijd dat hier verandering in kwam. In België is seks zonder enige toestemming van de ander vanaf 1 juni verkrachting en dus een misdrijf.

Een verkrachting hoeft in dit geval niet alleen penetratieseks te zijn, het kan ook om orale seks gaan. De celstraffen voor verkrachting kunnen oplopen tot tien jaar. Als er ook sprake is van drogering, dan kunnen de straffen nog langer worden.

Wetswijziging in Nederland

Momenteel is er in Nederland alleen sprake van aanranding of verkrachting als er sprake is geweest van dwang. De regering wil deze wet echter aanscherpen. Er ligt een wetsvoorstel dat seksueel contact strafbaar maakt als de dader weet of had moeten weten dat de ander geen seks wil.

Het wetsvoorstel ligt bij de Raad van State. Naar verwachting zou in 2024 een nieuwe sekswet van kracht zijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Volkskrant, Spuiten & Slikken | Beeld: Unsplash

Merel DuitUnsplash

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden