Koning Willem-Alexander reikt in het Koninklijk Paleis de Erasmusprijs uit aan de Amerikaanse componist en dirigent John Adams. King Willem-Alexander presents the Erasmus Prize to the American composer and conductor John Adams in the Royal Palace. Op de foto / On the photo: Koning Willem Alexander / King Willem Alexander Beeld EM-Press/Patrick van Emst
Koning Willem-Alexander reikt in het Koninklijk Paleis de Erasmusprijs uit aan de Amerikaanse componist en dirigent John Adams. King Willem-Alexander presents the Erasmus Prize to the American composer and conductor John Adams in the Royal Palace. Op de foto / On the photo: Koning Willem Alexander / King Willem AlexanderBeeld EM-Press/Patrick van Emst

Scoort hij hoog? Koning krijgt cijfer voor 10 jaar koningschap

Koning Willem-Alexander krijgt van het Opiniepanel van EenVandaag gemiddeld een 6,1 als rapportcijfer voor zijn tien jaar als koning. Hij scoort daarmee net iets minder dan koningin Máxima, die door de bijna 28.000 panelleden met een 6,5 wordt beoordeeld.

Het vertrouwen in de koning is ten opzichte van vorig jaar nipt gestegen. In 2022 had nog 54 procent van de ondervraagden vertrouwen in Willem-Alexander, dit jaar is dat 55 procent. Toen hij in 2013 op de troon kwam, had driekwart van het Opiniepanel er vertrouwen in dat Willem-Alexander het goed zou doen. In 2018 scoorde de koning qua vertrouwen het best met 85 procent.

Het vertrouwen

Sinds de coronatijd is het vertrouwen in de koning erg afgenomen. In 2021 lag het percentage op 63 procent ten opzichte van 75 procent het jaar ervoor. Onder meer de vakantie naar Griekenland en het verjaardagsfeestje van prinses Amalia waar te veel gasten voor waren uitgenodigd terwijl dat volgens de coronaregels niet mocht, werden de koning aangerekend.

André Hazes bij concert Ahoy aan de gemberthee

‘Jullie aan het bier’

In de jaarlijkse enquête die Ipsos in opdracht van de NOS uitvoerde, scoort de koning een 6,5 en de koningin een 7,3. Deze ondervraagden hebben minder vertrouwen in Willem-Alexander dan het EenVandaag Opiniepanel, namelijk 46 procent. Koningin Máxima krijgt van 59 procent van de ondervraagden het vertrouwen.

Bron: ANP

Gigi MarthaEM-Press/Patrick van Emst

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden