Say it with me: ik verdien meer! Hoe zit het nou met de loonkloof tussen mannen en vrouwen? Beeld Getty Images
Say it with me: ik verdien meer! Hoe zit het nou met de loonkloof tussen mannen en vrouwen?Beeld Getty Images

Say it with me: ik verdien meer! Hoe zit het nou met de loonkloof tussen mannen en vrouwen?

Vrouwen verdienen anno 2022 nog altijd minder geld dan mannen: in een werkend leven telt de loonkloof gemiddeld op tot wel 300.000 euro. Klaar met dat onrecht, opende Meld Loonkloof Anoniem, haar deuren. Hier kunnen werknemers hun verhaal doen over de kloof tussen hen salaris en die van collega's, of anoniem hun werkgever een duwtje geven om deze loonkloof te dichten. Say it with me: ik verdien meer!

Meld Loonkloof Anoniem is onderdeel van de campagne Ik Verdien Meer. Op 14 september ging deze van start om 65 jaar onrecht te beëindigen - want zelfs na al deze jaren, met dezelfde banen, dezelfde uren en dezelfde opleiding verdienen vrouwen minder. Wist je dat dit bij wet verboden is?

Niet onafhankelijk

De gevolgen van de loonkloof zijn groot en verschillen per individu. De helft van de vrouwen in Nederland is niet financieel onafhankelijk en hierdoor hebben een grotere kans op een leven in armoede. Voor gemarginaliseerde groepen is de loonkloof nóg groter. De situatie voor transgender vrouwen, gehandicapte vrouwen, vrouwen van kleur en zwarte vrouwen, non-binaire personen en (arbeids)migranten is nog slechter.

Lees ook Krimpflatie: betaal jij dezelfde prijs voor minder product?

14 november

Dit jaar valt Equal Pay Day op 14 november. Waar vrouwen een heel jaar moeten werken, kunnen mannen op deze dag in principe al stoppen, en zo verdienen ze alsnog hetzelfde salaris.

Het is tijd dat we de loonkloof overbruggen. De campagne 'Ik Verdien Meer' loopt twee maanden. In deze periode worden verhalen gedeeld van vrouwen die de loonkloof zelf hebben meegemaakt en ook worden er verschillende acties en evenementen georganiseerd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Ik Verdien Meer | Beeld: Getty Images

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden