Roken niet alleen slecht voor je gezondheid: sigaretten zijn ook zeer schadelijk voor het milieu Beeld Getty Images
Roken niet alleen slecht voor je gezondheid: sigaretten zijn ook zeer schadelijk voor het milieuBeeld Getty Images

Roken niet alleen slecht voor je gezondheid: sigaretten zijn ook zeer schadelijk voor het milieu

Dat sigaretten niet goed zijn voor je gezondheid, dat wisten we al. Maar ze zijn ook heel schadelijk voor het milieu. Driekwart van de sigarettenpeuken wordt na het roken op straat gegooid en belandt in het milieu. Dat zorgt voor veel schade, meldt het Utrechtse Trimbos-instituut.

Roken schadelijk voor milieu

Door te stoppen met roken vang je drie vliegen in één klap, zegt arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos-instituut. Je bevordert je eigen gezondheid door te stoppen, maar ook die van de mensen om je heen. Én het is veel beter voor het milieu.

Sigaretten brengen op verschillende manieren schade aan het milieu. Zo worden ze aangetroffen in magen van vissen, zoogdieren of vogels en vertragen ze de groei van planten. Maar dat is nog niet alles, vertelt Croes. "Dat is dan alleen nog maar het eind van de tabaksketen. De teelt en productie zorgen voor ontbossing en afname van de biodiversiteit."

Lees ook Buiten roken is niet onschuldig: derdehandsrook is ook schadelijk voor kinderen

Schadelijke stoffen

Daarnaast komen er uit gedumpte sigaretten ook nog eens schadelijke stoffen vrij. Dit komt deels door de filters in sigaretten, die giftige en kankerverwekkende stoffen bevatten. "Uit de miljarden sigarettenpeuken die in het milieu terechtkomen, lekken jarenlang zware metalen en nicotine de natuur in."

De oplossing is volgens Croes simpel: stoppen met roken. Biologisch afbreekbare filters gebruiken helpt volgens de epidemioloog niet, want ook die bevatten nog steeds schadelijke stoffen, waaronder metalen, nicotine en teer. "Soms zelfs in hogere concentraties dan niet-biologisch afbreekbare sigarettenfilters."

Prijsverhoging

Ook het kabinet is druk met het bedenken van een plan om Nederlanders aan te sporen te stoppen met roken. Maar liefst 20% van de Nederlanders rookt nog, dat aantal moet in 2040 flink verlaagd zijn. Er wordt gestreefd naar een percentage van 5%. Het kabinet is ervan overtuigd dat een prijsverhoging voor een pakje een goede oplossing is. Er wordt gedacht aan een prijs van 40 euro per pakje, om de 'rookvrije generatie' te behalen. Een flinke prijs voor een pakje peuken.

"Prijsmaatregelen zijn het meest effectief, dat zien we bijvoorbeeld in Australië", meldt een ingewijde. In Australië betaal je voor een pakje maar liefst 25 euro. In Nederland betalen mensen nu nog 8 euro per pakje.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTV Utrecht, AD.nl | Beeld: Gettyimages

Mirte TimmersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden