Racisme  Beeld Getty Images
RacismeBeeld Getty Images

Racisme op het veld: wat kan je doen als iemand een racistische opmerking maakt?

Voetballer Vinícius Júnior, een speler van Real Madrid, is zondag slachtoffer geworden van racisme. Het werd al gauw duidelijk dat bijna niemand opkwam voor de speler. Anno 2023 kan dat ècht niet. We know better than that.

Weet jij wat je kan doen als iemand in jouw bijzijn een racistische opmerking tegen iemand maakt?

Racisme

Carlo Ancelotti, de coach van het Spaanse team, vond het gedrag tijdens de wedstrijd schandalig. “Het is een schande wat er vandaag is gebeurd. Het hele stadion noemde Vinícius een aap”, zegt hij tegen de Spaanse pers.

Dat het spel zo’n tien minuten na het incident werd voortgezet alsof er niks was gebeurd, was dan ook volkomen onbegrijpelijk volgens Ancelotti: “Als een speler een aap wordt genoemd en een coach vervolgens moet nadenken over het wisselen van die speler, dan is er iets helemaal mis met de competitie”, aldus Ancelotti.

En gelijk heeft ie. De manier waarop er met Vinícius werd omgegaan was racistisch en respectloos. Toch kwam er - naast zijn coach - vrijwel niemand voor hem op.

Tekst gaat door onder de video

An ongoing problem

Helaas komen racisme en discriminatie dagelijks voor. Verschillende gemarginaliseerde groepen krijgen continu te maken met haat en geweld in allerlei vormen; zowel verbaal als fysiek. Dat was ook het geval bij het incident met Vinícius Júnior. Om dit tegen te gaan, is het belangrijk dat we alert blijven, erover blijven praten en actie ondernemen. Maar hoe doe je dat?

Hoe bestrijd je racisme en discriminatie?

Dit kan op verschillende manieren. Door je in te lezen, evenementen en protesten bij te wonen of en discussies aan te gaan. Maar ook door je uit te spreken in het openbaar of op social media tegen alle vormen van racisme. Voed je kind anti-racistisch op, deze kinderboeken kunnen je daarbij helpen. Again, het is een continu proces. Er zal (helaas) altijd racisme en discriminatie in de wereld zijn.

Door niet je kop in het zand te steken, maar je er juist tegen uit te spreken als je het merkt, zorgen we ervoor dat mensen zich veilig voelen in onze samenleving. Maar dan moeten we het wel állemaal doen. Als één persoon zich al uit spreekt, kunnen we een verschil maken en onthoud: change starts with you.

Bron: Nu.nl

Gigi MarthaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden