WK Qatar Beeld Getty Images
WK QatarBeeld Getty Images

Qatar's WK-nepsupporters mogen ein-de-lijk naar huis

De Nederlandse vlag, supermarkten die met oranje-deals ons land supporten en in elke kroeg een scherm waarop je het WK kan volgen: je kan er in ons kikkerlandje niet omheen, wij zijn in hart en nieren een voetbalminded land. Maar in Qatar, het land waarin het WK dit jaar plaatsvindt, kan het de mensen weinig schelen.

Zó weinig dat Qatar supporters heeft ingehuurd om het station te vullen. What?!

Qatar-supporters academie

Bij de bevolking van Qatar stroomt het voetbal-gen niet door het bloed. Het land heeft er zó weinig mee, dat het merendeel van de stadions na afloop van het WK gewoon weer gesloopt worden. Om tijdens het WK tóch wat gezelligheid en support in huis te halen, heeft het gastland begin oktober een hoop Libanezen over laten vliegen om het voetbalteam toe te juichen.

En dat doen ze niet zomaar: de kersverse Qatar-fans worden eerst getraind Voordat ze losgelaten worden in het stadion, leren ze alle Qatar-voetballiedjes inclusief het volkslied uit hun hoofd. Hiervoor zijn ze begin oktober al naar het land gehaald en krijgen ze flink betaald. De meesten zijn dan ook werkloos in hun eigen land. Qatar betaalde voor de reis, het verblijf, de tickets, plus een dagvergoeding.

Een goede sfeer in het stadion

Het enige wat de Libanezen niet mogen doen? Juichen voor hun eigen land natuurlijk. Vlak voor de wedstrijd zit het Qatar-vak goed vol en de supporters zijn makkelijk te herkennen aan hun rode Qatar-shirtjes. Ook is er een ‘fan’-leider, die met zijn rug naar de wedstrijd staat, om de boel in goede banen te leiden.

Het zingen en trommelen van de Libanese Qatar-fans gaat tijdens zo'n voetbalwedstrijd bijna non-stop door. En tijdens de wedstrijd met Nederland lukte het het vak ook nog een wave in de strijd te gooien die het héle stadion rondgaat.

“Ze zorgen voor een goede sfeer”, antwoordt een FIFA woordvoerder wanneer de vraag wordt gesteld of deze super-supporters inderdaad zijn betaald en opgeleid voor hun sfeervolle, keiharde werk.

Weer naar huis

Ondanks de betaalde support heeft het voetbalteam van Qatar het niet volgehouden tegen ons voetbalteam . Met 2-0 voor Nederland zit de taak voor de juichende Libanezen erop. Wat centen en een WK-ervaring rijker. Wij zien ons team zaterdag terug in de achtste finale, tegen de Verenigde Staten

Bron: ANP, RTL Nieuws

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden