Pro-ana coach ontmaskerd: 'Sommige meisjes moesten zichzelf snijden, elke keer als je gegeten had' Beeld Getty Images
Pro-ana coach ontmaskerd: 'Sommige meisjes moesten zichzelf snijden, elke keer als je gegeten had'Beeld Getty Images

Pro-ana coach ontmaskerd: 'Sommige meisjes moesten zichzelf snijden, elke keer als je gegeten had'

In de laatste aflevering van Undercover in Nederland zie je hoe Alberto en zijn team een pro-ana coach ontmaskeren. Deze coach adviseert minderjarige meiden met een eetstoornis om nog meer af te vallen. Ook is hij uit op meer: seksuele handelingen. Online én in het echt.

Trigger warning: eetstoornissen en zelfbeschadiging

Een emotionele moeder heeft zich bij het programma gemeld nadat ze erachter kwam dat haar, toentertijd 15-jarige, dochter contact had met een pro-ana coach. "Ik had gewoon helemaal geen grip meer op haar, helemaal niets"

"Mijn angsten en frustraties uit ik op eten. Dan heb ik controle en dan voel ik me fijn", vertelt het meisje, inmiddels 16 jaar, in het programma. "Maar eigenlijk word je steeds ongelukkiger."

Pro-ana websites

Pro-ana staat voor pro-anorexia. Op dit soort sites en forums komen mensen met eetstoornissen samen, soms om steun te zoeken, maar vaak ook voor tips en motivatie om af te blijven vallen. "Je voelt je nergens begrepen en als je daar komt denkt je: oh, dit is wel fijn," zegt de dochter. "Je kan ook een buddy hebben, daar val je samen mee af. Of je kunt echt een afvalcoach hebben."

Het feit dat deze sites bestaan is al een zorg op zich, zeker omdat het niet illegaal is. Sommige sites geven een waarschuwing, bij andere moet je inloggen voordat je ook maar iets kan zien, maar dit is niet verplicht.

Coachen om af te vallen

Nu komt er dus meer bij kijken. "Mannen die kicken op minderjarige, doodzieke meisjes hebben ook een weg gevonden naar die sites", legt presentator Alberto uit. Op de sites doen de mannen zich voor als pro-ana coaches, op zoek naar kwetsbaarheid en honger naar steun en bevestiging. Ze adviseren (minderjarige) meisjes om extreme diëten te volgen, zodat ze enorm afvallen. In zo'n situatie is er sprake van (kinder)mishandeling.

Opdrachten

"Hij snapte wel waarom mensen mij haatte", zegt de dochter over haar eigen coach. "Hij vond me te dik." Langzaam maar zeker krijgt de coach haar steeds meer in zijn macht, en hij laat haar steeds meer dingen doen. Eerst was het gewoon nog foto's sturen: bodychecks. Later werden de opdrachten steeds heftiger. "Als ik bijvoorbeeld een koekje at, dan moest ik straffen doen. Bijvoorbeeld een workout of mezelf slaan. En sommige meisjes moesten zichzelf snijden, elke keer als je iets gegeten had."

Uiteindelijk wilde de coach van de dochter in het echt afspreken. Zo kon hij haar in real life bodychecken. Kijken hoe dun ze nou eigenlijk was. Ook zou seks met hem hebben, helpen met het afvallen. "Het liefst spreek ik zelf met hem af," zegt de moeder. "En sla ik hem helemaal in elkaar. Ja, dan vermoord ik hem."

"Die mannen willen alleen maar seks en als jij doodgaat, maakt dat ze niks uit."

Undercover

Het team doet zich op een pro-ana website voor als de 15-jarige Nora en binnen no-time stromen de reacties van mannen binnen. Een van de coaches maakt zijn regels in de chat meteen duidelijk: je mag hem niet negeren, je doet alles wat hij van je vraagt en alle gesprekken zijn altijd privé.

Ze spreken met hem af, en confronteren hem met zijn bizarre gedrag. Heeft zo'n man door dat hij meiden in levensgevaar brengt?

Lees ook Stephanie overleed bijna aan de gevolgen van anorexia: ‘Eén minuut later en ik was er niet meer geweest’

Het is nooit te laat

Eetstoornissen kunnen enorm isolerend werken, voorkom dit. Ben jij of ken jij iemand die een eetstoornis heeft? Of vermoed je dat je vriend(in) een eetstoornis heeft? Ga het gesprek aan! Je hart luchten is de eerste stap. Dit kan anoniem via chats zoals de Luisterlijn.

Heb je het vermoeden dat er een pro-ana coach in beeld is? Herken de signalen met behulp van deze factcheck sheet of neem contact op met de hulpverleners van Fier, die specialiseren in onder anderen (seksueel) misbruik.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Proud2bMe, Undercover in Nederland | Beeld: Getty Images

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden