Aankomst Amalia Beeld BrunoPress
Aankomst AmaliaBeeld BrunoPress

Prinses Amalia begint aan eerste kennismaking met Caribische eilanden

Met haar bezoek aan de Caribische eilanden treedt prinses Amalia (19) in de voetsporen van generaties Oranjes. Haar vader, haar moeder, haar oma en haar overgrootmoeder kwamen en komen al jaren met liefde op de eilanden.

Koning Willem-Alexander maakte ook een kennismakingsreis toen hij achttien jaar oud was om de eilanden te leren kennen.

Vol programma

Op de eerste dag van haar reis begint de prinses en haar familie met een ontvangst in de ambtswoning van gezaghebber Edison Rijna. Zij heette hen een dag eerder ook al welkom op het vliegveld. Rijna is sinds 2014 gezaghebber, een soort burgemeester, van het eiland. Na het ontvangst bezoeken Amalia en haar ouders de slavenhutjes die symbool staan voor het slavernijverleden van Bonaire. Ook maken ze een rondrit langs de westkust en bezoeken ze Nos Zjilea in Cultural Park Mangazina di Rei, waar het cultureel-historisch erfgoed van Bonaire is te zien.

Ook een lunch met de inwoners van Bonaire staat op de planning van prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ze praten over onderwerpen als klimaatverandering, landbouwontwikkeling en armoedebestrijding. Stil zitten doet het trio in ieder geval niet, op de planning staat een bezoek aan de baai van Sorobon voor een windsurf demonstratie, een gesprek met junior rangers van Stichting Nationale Parken Bonaire over natuurbehoud en een bezoek aan Taste of Bonaire - een culturele markt met lokale producten, gastronomie en muzikale optredens.

Hester: ‘Konden we de jarige Amalia maar vrijheid cadeau doen’

‘Een verjaardag buiten de schijnwerpers’

Een jarenlange traditie

Het bezoek van het koninklijk gezelschap duurt van 27 januari tot en met 9 februari. Het staat in het teken van de kennismaking van Amalia met het Caribisch deel van het Koninkrijk, een jarenlange traditie. Koning Willem-Alexander maakte, net als zijn oudste dochter nu, een kennismakingsreis toen hij achttien jaar oud was. Samen met zijn ouders Beatrix en Claus reisde hij in 1987 naar de eilanden. In 2013 maakte koningin Máxima zo’n zelfde officiële reis om de eilanden te leren kennen. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) reist met de prinses en het koningspaar mee.

Bron: ANP

Julia LeijzerBrunoPress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden