kinderen twee achternamen Beeld Getty Images
kinderen twee achternamenBeeld Getty Images

Pregnant? Dít moet je weten over het kiezen van de achternaam

What to expect when you’re expecting... Niet langer hoef je alleen een voornaam voor je ongeboren kind te verzinnen, er komt nu nóg meer keuzestress bij. Want binnenkort mogen kinderen in Nederland niet één, maar twee achternamen dragen. Dít moet je erover weten.

Ook mogen ouders bepalen in welke volgorde de namen worden opgeschreven.

Tweede Kamer gaat akkoord

Het besluit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Mais non. De Tweede Kamer was vorig najaar al akkoord gegaan met de wijziging in het Burgerlijk Wetboek. Dit was een wens van de Tweede Kamer, omdat veel mensen hadden aangegeven dat ze meer keuzevrijheid wilden bij de naamgeving van hun kinderen. Daarop heeft het vorige kabinet de wetswijziging in gang gezet.

Twee achternamen

Op 1 januari 2024 gaat de wijziging in, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. De nieuwe regeling geldt met terugwerkende kracht voor kinderen die op of na 1 januari 2016 zijn geboren. Regretting your decision? Dan heb je vanaf de inwerkingtreding een jaar de tijd om de naam van je kid(s) alsnog te wijzigen.

Als voorbeeld gebruikte het ministerie de namen “De Vries” en “Willems”. Kinderen kunnen dan Willems heten, De Vries, Willems De Vries of De Vries Willems. Om te voorkomen dat de kinderen van mensen met een gecombineerde achternaam in de toekomst een hele lange achternaam krijgen, is de naamgeving beperkt tot alleen twee achternamen.

Een al een bestaande meervoudige achternaam, zoals Van Haersma Buma, wordt gezien als een enkelvoudige geslachtsnaam. Deze kinderen kunnen straks dus ook nog de naam van de andere ouder erbij krijgen. Decisions, decisions..

Bron: ANP

Gigi MarthaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden