Pieter ging de grens over en stalkte zijn match: ‘Ze smeekte me om te stoppen, ze was bang voor me’ Beeld
Pieter ging de grens over en stalkte zijn match: ‘Ze smeekte me om te stoppen, ze was bang voor me’

Pieter ging de grens over en stalkte zijn match: ‘Ze smeekte me om te stoppen, ze was bang voor me’

Pieter (25) is student en vrijgezel. Hij maakte zich schuldig aan grensoverschrijdend gedrag en realiseerde zich, te laat, dat hij te ver was gegaan. Hij werd verliefd op een vrouw en heeft haar twee jaar gestalkt.

“Twee jaar geleden ontmoette ik via Happn een meisje. We hadden dagelijks contact, op een flirterige manier, en na een paar weken gingen we facetimen. Ondanks dat ik haar nog nooit in het echt had gezien, wist ik dat ik verliefd op haar was. Ik vond haar prachtig, met haar grote blauwe ogen, lang blond haar en kuiltjes in haar wangen. Ik was lange tijd depressief, maar toen ik haar op mijn beeldscherm zag, voelde het alsof mijn leven weer opbloeide. Eindelijk had ik weer het gevoel dat ik wilde leven.

Maar na een paar weken appte ze dat ze een vriend had. Ik kon het niet geloven, werd ongelooflijk boos. Mijn levensdrang verdween in één klap en dat nam ik haar kwalijk. Ik heb haar gebeld en heel hard tegen haar geschreeuwd, ik zei dat ze een bedrieger was. Diezelfde dag stuurde ze een bericht dat ze het contact wilde verbreken. Ik vond het onmenselijk dat ze dat zei en op dat moment brak er iets in mij."

10 WhatsApp-berichten per dag

"Ik voelde zoveel boosheid, omdat ze in mijn ogen was vreemdgegaan. Ik kon me niet voorstellen dat je blijkbaar met twee mensen zo’n intensief contact hebt. Uit wraak ben ik haar gaan stalken. Dagelijks postte ik reacties onder haar Instagram. Dan schreef ik dat ze me moest bellen of ik reageerde alleen met een emoji. Ik stuurde haar elke dag mails, WhatsApp-berichten en belde haar, soms meer dan tien keer per dag.

Soms was ik heel verdrietig en schreef ik dat ik haar miste, de andere keer was ik juist heel boos. In het begin stuurde ze dat ze het vervelend vond en of ik ermee kon stoppen, aan het einde smeekte ze me om te stoppen en zei ze dat ze bang voor me was. Ze blokkeerde me op Instagram, maar ik had andere accounts waarmee ik haar berichten stuurde.

Het stalken heeft twee jaar geduurd. Ik wist dat wat ik deed niet kon, maar het voelde gerechtvaardigd, omdat ik zo veel pijn had. En ik wilde haar aandacht. Maar hoe meer ik contact met haar zocht, hoe gefrustreerder ik raakte.”

Lees ook Ruben (31) maakte zich schuldig aan grensoverschrijdend gedrag: ‘Als zij ‘nee’ had gezegd, had ik het nooit gedaan’

Macho’s

“Vorig jaar heeft ze de politie gebeld en die stonden ineens bij mij op de stoep. Ze hebben me een waarschuwing gegeven, vertelden dat ze bijna niet meer over straat durfde. Dat vond ik heel verdrietig om te horen. De politie heeft me aangeraden om hulp te zoeken. Ik ben naar de huisarts gegaan, heb uitgelegd wat er is gebeurd en hij heeft me doorverwezen. Ik ga binnenkort met een GGZ-behandelaar praten en hoop dan meer te leren over waar dit gedrag vandaan komt.

Sindsdien heb ik geen contact meer met haar gezocht. Soms is dat lastig, maar ik weet dat ik anders een probleem heb met de politie. Daarnaast wil ik dat zij zich beter gaat voelen. Wel heeft de politie namens mij sorry tegen haar kunnen zeggen. Ik zie in dat ik over haar grenzen ben gegaan, want ze heeft tientallen keren aangegeven dat ze geen contact wilde en ik accepteerde dat niet. Ik heb spijt van mijn gedrag en schaam me ervoor. Bovendien heb ik mijn eigen ruiten ingegooid: omdat ik zo boos werd, wilde zij geen contact meer."

Bewustheid

"De laatste tijd is er in het nieuws steeds meer aandacht voor grensoverschrijdend gedrag. Het is goed dat er bewustheid komt: mannen moeten weten wat grensoverschrijdend gedrag is. Ik hoop dat mannen dit lezen en inzien dat dit soort gedrag hen niets brengt en dat het vrouwen schaadt. Bij veel gevallen van stalking zie je dat het misgaat als iemand het contact helemaal verbreekt. Dat zorgt voor veel boosheid.

Vrouwen worden vaker gestalkt dan mannen, dus we moeten mannen leren hoe we moeten omgaan met boosheid. Ik vind het moeilijk om me kwetsbaar of verdrietig op te stellen, omdat er onder mannen vaak een machosfeer heerst. Dat zouden we moeten veranderen, er is een kans dat ik dan niet de behoefte had gehad om haar te stalken.”

Dit verhaal is afkomstig uit Flair 23-2022. Deze ligt van 8 t/m 14 juni in de (online) schappen. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden