Pas op voor deze gevaarlijke plant: 'Een heel klein beetje kan al dodelijk zijn' Beeld Getty Images
Pas op voor deze gevaarlijke plant: 'Een heel klein beetje kan al dodelijk zijn'Beeld Getty Images

Pas op voor deze gevaarlijke plant: 'Een heel klein beetje kan al dodelijk zijn'

Say what? Een plant die zo giftig is dat hij vroeger gebruikt werd voor executies: dat is de 'gevlekte scheerling'. En deze gevaarlijke plant groeit gewoon in de berm en duikt steeds meer op in Nederland.

Het klinkt als een onschuldig plantje: 'de gevlekte scheerling', maar niets is minder waar. Plantenkenner Stef van Walsum vertelt aan EditieNL: "Hij is echt extreem giftig. Een heel klein beetje innemen kan al fataal zijn."

Aanraken

De plant gaat wel lekker op het Nederlandse klimaat en duikt veel op in bermen langs de (snel)weg. Daardoor verspreidt hij zich makkelijk door het hele land. En dat moet snel ingeperkt worden volgens Van Walsum.

Schiet niet gelijk in paniek als je onlangs misschien nog langs de berm gelopen bent. De plantenkenner legt uit dat aanraken in principe geen kwaad kan. Het gaat vooral op (orale) inname van de plant. "Aanraken kan geen kwaad, al zou ik dat ook niet aanraden, omdat je later misschien met je handen aan je gezicht zit."

Gevaren van de gevlekte scheerling

De gevlekte scheerling wordt gezien als één van de giftigste planten ter wereld. De plant bevat namelijk de stof coniine bevat. Deze stof beïnvloedt, net zoals nicotine, de neuroreceptoren in de zenuwcellen.

Maar waar nicotine stimulerend werkt, zorgt coniine na verloop van tijd voor spierverlammingen ernstige vergiftiging kan zelfs leiden tot dood door verstikking.

Lees ook Ook in eigen tuin oppassen voor tekenbeken: teken aangetroffen in kort gras

Gebruikt bij executies

Bizar maar waar: de oude Grieken waren vroeger wel blij met de dodelijke functie van de gevlekte scheerling. Zij gebruikten het plantje namelijk in gifbekers, waar destijds executies mee uitgevoerd werden.

Zo werd bijvoorbeeld de bekende filosoof Socrates ter dood veroordeeld met een gifbeker waarin de zaden van de gevlekte scheerling zitten en Alexander de Grote wachtte hetzelfde lot.

Andere giftige planten

Plantenkenner Van Walsum waarschuwt dat we niet alleen voor deze bermbloeier moeten oppassen, maar ook voor andere planten. "De gevlekte scheerling is één van de giftigste planten van Nederland, maar het is zeker niet de enige veelvoorkomende plant die gevaarlijk is. Denk bijvoorbeeld aan de taxus. Alles daaraan is giftig, behalve het vruchtvlees van de besjes." Andere giftige planten die in Nederland voorkomen zijn bijvoorbeeld de berenklauw, vingerhoedskruid en de monnikskap.

Sommige mensen hebben (onbewust) een of meer van deze giftige planten in de tuin. Het kan dus geen kwaad om je tuin even te checken en goed op te blijven letten, zeker als je jonge kinderen hebt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: EditieNL / NatureToday | Beeld: Getty Images

Evelien de VriesGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden