LHBTI+-jongeren worden op middelbare school vaker gepest door hun docent Beeld Getty Images
LHBTI+-jongeren worden op middelbare school vaker gepest door hun docentBeeld Getty Images

Paarse Vrijdag: zo ga je met je kind het gesprek aan over (gender)diversiteit

Vrijdag 9 december, Paarse Vrijdag, staat in het teken van seksuele en genderdiversiteit. Een mooie gelegenheid om met je kind het gesprek aan te gaan over diversiteit en jezelf zijn.

In drie jaar tijd is het aantal scholen die deze dag viert verdrievoudigd. Dat meldt belangenorganisatie COC Nederland.

Paarse Vrijdag

Tijdens Paarse Vrijdag wordt aandacht besteed aan seksuele en genderdiversiteit in het onderwijs. Leerlingen en leraren dragen paarse kleren en attributen, zo steunen zij de lhbtiqa+-gemeenschap. Ook organiseren scholen allerlei activiteiten. Deze ‘feestdag’ is een mooie gelegenheid om met je kind het gesprek aan te gaan over diversiteit en jezelf zijn.

Belangrijk gesprek

Een fijne tip om mee te beginnen: het gesprek hoeft niet per se aan tafel plaats te vinden. In gesprek gaan met je kind over belangrijke, maar soms moeilijke, onderwerpen verloopt vaak soepeler als het niet zo geforceerd voelt. Begin er bijvoorbeeld over tijdens het dekken van de tafel of het inruimen van de vaatwasser. Dat je kind een dag naar school is geweest op Paarse Vrijdag is natuurlijk een mooie aanleiding voor een gesprek over diversiteit. Misschien vertelt je zoon of dochter zelf al hoe de schooldag is geweest, anders kun je er naar vragen om het gesprek op gang te brengen.

Merk je dat je kind geen zin heeft om te praten? Laat het dan even. Een serieus gesprek werkt het beste als jullie allebei tijd en ‘zin’ hebben.

Complex onderwerp

Stel open vragen aan je kind; zo laat je zien dat je oprecht interesse toont. Maar ben zelf ook open. Diversiteit is een complex onderwerp waar je kind veel vragen over kan hebben. Misschien heb je zelf ook af en toe moeite met bepaalde onderwerpen of veranderingen. Draai er niet om heen, maar vertel je kroost hoe het zit. Ja, jongens kunnen ook aan ballet doen. En het is helemaal niet gek dat de lerares een relatie heeft met een vrouw.

Bron Nu.nl, cjg043

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden