NS trein  Beeld Getty Images
NS treinBeeld Getty Images

OV vergeten? No problem! Vanaf volgende week kan je altijd met de trein reizen

Reizigers kunnen vanaf dinsdag 31 januari bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) in heel het land inchecken met hun bankpas. Dat vertelt het spoorbedrijf aan NRC. Deze nieuwe mogelijkheid is voornamelijk bedoeld om het treinreizen makkelijker te maken voor mensen die niet zo vaak met de trein gaan. Je kan het vergelijken met contactloos betalen in de supermarkt.

Ook openbaar vervoersbedrijven QBuzz en Arriva doen voor hun treinen rond Dordrecht en in Limburg mee met deze ontwikkeling. Daar kunnen reizigers dus ook vanaf 31 januari met hun bankpas inchecken.

Nieuwe voorwaarden

De techniek voor het inchecken met de bankpas al op verschillende plekken getest. De afgelopen maanden deden ruim 3000 reizigers bij NS mee aan een proef.

De prijs van een reis met de bankpas is gelijk aan dat van de tweede klas, waar je het volle tarief betaalt. Voor kortingen of een reis in de eerste klas moet nog gewoon een kaartje uit de automaat worden gehaald of de ov-chipkaart worden gebruikt. Het lenen van een ov-fiets kan niet met de bankpas. Het betalen met de bankpas of creditcard is dan ook vooral een éxtra service, benadrukt commercieel directeur Tjalling Smit van NS.

Los van je pinpas en OV-kaart kan je ook nog op een andere manier betalen. Met OVpay kun je ook betalen en door de poortjes met je telefoon. Zo hoef je niet meer te rommelen met tickets of kaartjes.

Jaimie Vaes lekte zélf video na incident Lil Kleine:

‘Als ik dit nu niet doe, dan kom ik er echt nooit van af’

Let op

Maar let wel op! NS vraagt reizigers wel hun pasje uit de portemonnee te halen. Als je verschillende pasjes tegelijk in je portemonnee hebt en je pinpas tegen het poortje aanhoudt, loop je het risico dat je meerdere keren betaald voor dezelfde reis. Er kan dan namelijk een kleine storing ontstaan.

Het is de bedoeling dat inchecken met de bankpas later dit jaar ook in andere vormen van openbaar vervoer mogelijk wordt, zoals bussen, trams en metro’s.

Bron: ANP

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden