Ouders en rozijnlovers opgelet: rozijnen bevatten veel schadelijke stoffen
Rozijnen uit Nederlandse supermarkten bevatten resten van bestrijdingsmiddelen die in de EU verboden zijn, stelt Foodwatch. De organisatie wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingrijpt.
Maar de NVWA vindt dit niet nodig, omdat de aangetroffen stoffen allemaal onder de limiet liggen wat betreft voedselveiligheid. Volgens hen wordt alleen daarop gehandhaafd.
Gewoon, bij Albert Heijn
Het gaat om rozijnen die verkocht worden door de Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus. De NVWA kan een product echter niet in ons land uit de handel halen, omdat het buiten de EU met een middel is bespoten dat in Nederland niet is toegestaan. “Daar gaan wij niet over”, stelt een woordvoerster van de NVWA.
Ook in Europa schadelijke stoffen
Volgens Anke Bakker van Foodwatch komt een deel van de rozijnen gewoon uit Europese landen: Frankrijk, Duitsland, Denemarken en België. Dat wil niet per se zeggen dat daar illegale bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, want het kan ook te maken hebben met de verwerking van de verpakking.
Het andere deel rozijnen is waarschijnlijkheid geïmporteerd. Volgens Bakker zou de NVWA hier onderzoek naar moeten doen. De NVWA zegt dat ook te doen.
Haasten & Havermelk
Gifstoffen stapelen
Vorig jaar meldde Foodwatch ook al dat rozijnen vaak vervuild zijn met een combinatie van bestrijdingsmiddelen. Volgens Foodwatch wordt in de veiligheidsnormen geen rekening gehouden met een mogelijke ‘stapeling’ van verschillende gifstoffen: de gemeten stoffen liggen dan wel onder de limiet, maar als je al deze verschillende schadelijke stoffen opstapelt, is het nog altijd slecht.
De NVWA zegt dat er wél naar mogelijke stapeleffecten wordt gekeken. “De EU-limieten zijn daarom veilig voor alle consumenten, ook voor kwetsbare groepen.”
Ook bio-rozijntjes zijn de dupe
Daarnaast werden er op biologische rozijnen resten van gifstoffen gevonden. Maar om de rozijnen biologisch te kunnen noemen, mogen die middelen er volgens Foodwatch niet op zitten. Bakker: “Het kan zijn dat deze rozijnen foutief gelabeld zijn als biologisch, of dat er bijvoorbeeld een paar rozijnen in een verkeerde bak zijn beland.”
Foodwatch raadt mensen evengoed aan zoveel mogelijk biologische rozijnen te kopen, omdat deze wel ‘vele malen schoner’ zijn dan andere rozijnen.
Bron: ANP