Ouders die kindje zijn verloren ‘blij’ met stilgeboren baby in GTST: 'Ik heb huilend gekeken' Beeld Unsplash
Ouders die kindje zijn verloren ‘blij’ met stilgeboren baby in GTST: 'Ik heb huilend gekeken'Beeld Unsplash

Ouders die kindje zijn verloren ‘blij’ met stilgeboren baby in GTST: 'Ik heb huilend gekeken'

In de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden bevalt personage Shanti deze week van een stilgeboren baby. Een onderwerp dat veel losmaakt. Wat vinden ouders die zelf een kindje zijn verloren van deze aandacht rondom het verlies van een kind?

Jaarlijks overlijden er ruim duizend kinderen in Nederland in de leeftijd van 0 tot 20 jaar. Veruit de meesten, zo’n 640 kindjes in 2020, overlijden in het eerste levensjaar, blijkt uit cijfers van Nederlands Jeugdinstituut. Iets waar Maartje Lute (41) en Eline Roerdink (31) over kunnen meepraten. De twee moeders verloren allebei hun zoontje vlak na de geboorte. Maartje in 2018 en Eline in 2021. Zelf vinden ze het fijn dat er steeds meer aandacht is voor ouders die een kind zijn verloren. “Een verhaal in de media kan een opening zijn om het onderwerp weer ter sprake te brengen. Iets wat voor ouders soms toch lastig is.”

Bespreekbaar maken en begrip creëren

Zelf probeert het duo hier ook een steentje aan bij te dragen met hun tijdschrift: NEL (Never Ending Love). Gemaakt voor en door ouders die een kind(je) zijn verloren. Aan de lezers vroegen ze wat zij vinden van de toenemende aandacht voor het onderwerp. Met 99% van de 244 stemmen, vindt het gros het fijn dat er meer aandacht wordt besteed aan het verlies van een kind. Het doorbreken van een taboe, het bespreekbaar maken, een beeld schetsen waar ouders doorheen gaan na het verlies van een kind en meer begrip creëren, zijn redenen die door ouders veelvuldig worden genoemd.

Lees ook Lisannes (35) baby overleed in haar buik: ‘Ik kon het niet aan om hem vast te houden

Zo vertelt moeder Mariska, die in 2021 haar zoon verloor: “Het gaat in series en films wel vaker over dood en verlies, maar de dood van een kind zie je bijna nooit voorbij komen. Dat is dan toch te intens, terwijl veel mensen dit meemaken. Juist door hier aandacht aan te besteden wordt het voor buitenstaanders misschien ook minder eng om over te praten. Als ik mensen bijvoorbeeld vertel dat mijn zoon is overleden, schrikken ze enorm en bieden ze meteen hun excuses aan. Maar ik vind het alleen maar fijn om over hem te praten, omdat er ook nog zoveel liefde is.”

Dicht bij de werkelijkheid

Eén van de redenen waarom Goede Tijden Slechte Tijden aandacht besteedt aan het onderwerp is de herkenbaarheid. “In het nieuwe seizoen vormt het thema familie de rode draad in onze verhalen. Binnen dit thema vertellen we verhalen over loyaliteit en vertrouwen, over afscheid en hereniging, over liefde en hoop. Verhalen die zoals altijd dicht bij de werkelijkheid liggen en herkenbaar zijn voor velen”, laat Harm van der Sanden, Creative Producer GTST, weten in een persbericht. De soapserie heeft voor deze verhaallijn samengewerkt met Stichting Ouders Overleden kind en ervaringsdeskundigen.

De lezers van NEL vinden het prettig dat er op deze manier meer aandacht wordt geschonken aan het verlies van een kind. Zo belangrijk dat 48% van de stemmers aangeeft het zelfs belangrijker te vinden dan hun eigen gevoel. “Ik heb het huilend gekeken, maar toch vind ik het goed dat er zendtijd aan wordt besteed”, vertelt Mireille die zelf twee kindjes verloor. Wendy, die zelf haar 12-jarige zoon moet missen, sluit zich hierbij aan: “Ik vind het confronterend, maar tegelijkertijd fijn dat het besproken wordt. Ik hoop dat mensen zo een heel klein beetje kunnen voelen waar wij als ouders doorheen gaan.”

Samen sterk

Naast het doorbreken van het taboe, geeft 30% van de ouders in een poll aan dat de verhalen van gelijkgestemden ook helpend zijn na het verlies van een kind. Zo vertelt Yvette, die haar dochter verloor na een zwangerschap van 41 weken: “Ik vind het belangrijk dat mensen zich realiseren dat heftige gebeurtenissen in elk leven kunnen voorkomen. Het delen en lezen van dit soort verhalen zorgt voor steun en kracht en maakt het voor mij als moeder een klein beetje dragelijker.”

Wat blijkt uit de vele reacties van de lezers van NEL is dat het gros vooral hoopt dat een verhaallijn in een serie als Goede Tijden Slechte Tijden weer een opening vormt om over hun kind te praten. Want als er iets is wat veel ouders die een kind zijn verloren met elkaar gemeen hebben, is het wel dat ze allemaal niets liever willen dan dat hun kind niet vergeten wordt. Lezeres Sandra: “Een kindje is altijd onderdeel van jou en het grote geheel en dat mag nooit vergeten worden.”

Wil je meer lezen van of over NEL magazine? Ga dan naar nelmagazine.nl

Bron: NEL magazine | Beeld: Unsplash

Evelien de VriesUnsplash

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden