Summer outdoors portrait of young woman wearing protective face mask in sunny day. Concept of coronavirus pandemic, covid-19 quarantine. Beeld Getty Images
Summer outdoors portrait of young woman wearing protective face mask in sunny day. Concept of coronavirus pandemic, covid-19 quarantine.Beeld Getty Images

Opnieuw geen festivalzomer: kabinet trekt verbod meerdaagse festivals langer door

We vielen van de ene in de andere lockdown, maar een paar weken geleden gloorde er ineens hoop aan de horizon. Het vaccineren ging als een trein, waardoor we ineens weer van alles mochten. Van 's avonds laat terrassen tot uiteten en naar de bioscoop: het 'oude normaal' leek langzaam maar zeker weer in zicht te komen. Ook kon er weer een aantal festivals doorgaan, maar dat was helaas van korte duur. Tot en met 13 augustus waren meerdaagse feesten al verboden, maar deze maatregel wordt verlengd.

Geen festivals in zomer 2021

Ingewijden wisten het al te verklappen, maar inmiddels is bevestigd dat festivals met overnachtingen tot 1 september niet zijn toegestaan. In verband met het besmettingsrisico zou het onverantwoord zijn om dergelijke bijeenkomsten door te laten gaan. Eigenlijk zou het kabinet in de tweede week van augustus pas de knoop doorhakken over meerdaagse festivals, maar heeft besloten de organisatoren eerder duidelijkheid te geven.

Moeilijk besluit

Diederik Gommers deed eerder vandaag ook al uitspraken over de festivalzomer van 2021. Hij zei ook dat het verstandiger zou zijn om de regels pas los te laten als iedereen die het wil volledig gevaccineerd is. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zou dat pas in september zijn. "Ik ga er niet over, maar het is een moeilijk besluit", aldus de ic-arts in de Vraag het Gommers-podcast van BNR. "Er moet ergens besloten worden of er dan al een hoog genoeg percentage van de mensen gevaccineerd is en het dan veilig is om met een groot aantal mensen samen te komen."

Lees ook Hittegolf in het verschiet of vooral veel regen? Dít belooft het weer te worden in de tweede helft van de zomer

Testen voor toegang

Volgens Gommers zou een mogelijke maatregel tijdens een meerdaags festival zijn dat ook gevaccineerde bezoekers worden getest voor toegang. "Dat betekent dat je iedere dag iedereen moet testen. Het is te organiseren. Voor alles is een oplossing."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images

Carolien TsaoGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden