Ophef in Hongarije over zoenscène met twee vrouwen in Netflix-serie voor kinderen Beeld Netflix
Ophef in Hongarije over zoenscène met twee vrouwen in Netflix-serie voor kinderenBeeld Netflix

Ophef in Hongarije over zoenscène met twee vrouwen in Netflix-serie voor kinderen

Er is ophef ontstaan in Hongarije over een zoenscène met twee vrouwen die voorkomt in de Netflix-serie Jurassic World: Camp Cretaceous. Het land nam vorig jaar een wet aan die ‘homopropaganda’ richting kinderen verbiedt. Deze serie zou met die wet in strijd zijn.

Homoseksuele propaganda

In de animatieserie ontwikkelen personages Yazz en Sami gevoelens voor elkaar. In een aflevering van het vijfde seizoen komt dus een zoenscène voor. In Hongarije heeft Jurassic World: Kamp Krijtastisch, zoals de serie hier bekendstaat, het leeftijdsadvies 7+ gekregen. Critici stellen dat de serie dus botst met de wet die vorig jaar aangenomen is.

Ze hebben een petitie opgestart, die op zaterdagochtend al bijna 80.000 keer ondertekend was. “De serie hersenspoelt kinderen vanaf zeven jaar met homoseksuele propaganda”, staat er onder andere bij. “Vindt u het acceptabel dat kinderen op deze manier gemanipuleerd worden? Uit je verontwaardiging richting Netflix door de petitie te ondertekenen!”

Lees ook Kritiek van ouders op maandverband en ‘menstruatie’ in Pixar-film ‘Turning Red’

Nederlandse Mediawet

De mediawaakhond NMHH is inmiddels een onderzoek gestart, melden Hongaarse media. Echter zit de Europese hoofdzetel van Netflix in Amsterdam. Dat betekent dat het Nederlandse Commissariaat voor de Media verantwoordelijk is voor het toezicht. “Met de registratie in Nederland valt Netflix in alle EU-landen waar de dienst te ontvangen is onder toezicht van het Commissariaat. Netflix moet zich dan ook aan de Nederlandse Mediawet houden”, wordt benoemd in een jaarverslag van 2015. In de Nederlandse Mediawet staat niks wat betreft bepalingen over homoseksuele uitingen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: Netflix

Fleur HartmanNetflix

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden