Opgelet: artsen waarschuwen voor risico's menstruatiecup in combinatie met spiraaltje Beeld Getty Images
Opgelet: artsen waarschuwen voor risico's menstruatiecup in combinatie met spiraaltjeBeeld Getty Images

Opgelet: artsen waarschuwen voor risico's menstruatiecup in combinatie met spiraaltje

Er zitten risico's aan het gebruik van een menstruatiecup als je ook een spiraaltje hebt. Artsen maken zich zorgen over het feit dat veel vrouwen dit niet weten. Met het verwijderen van de menstruatiecup kan het spiraaltje meekomen. Of zo worden verplaatst dat het niet meer beschermt tegen zwangerschappen.

Het grootste gevaar hieraan is dat het verplaatsen van de spiraal, of zelfs het ontbreken van de spiraal, onopgemerkt kan blijven. Hierdoor zijn vrouwen niet meer goed beschermd tegen zwangerschappen, terwijl ze denken van wel. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) houdt de onderzoeken in de gaten en zegt waar nodig de patiënteninformatie aan te passen.

Ongepland zwanger

In anderhalf jaar tijd kreeg het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (Mebi) van het RIVM vijftien meldingen over het spiraaltje van vrouwen die ook de menstruatiecup gebruikten. Bij deze vrouwen was het spiraaltje volledig of gedeeltelijk uitgestoten door het gebruik van de menstruatiecup.

Zes van hen zijn hierdoor zwanger geraakt. De vrouwen ontdekten het ontbreken van hun spiraal pas toen hun menstruatie uitbleef en ze al zwanger bleken te zijn. Waarschijnlijk zijn er nog meer gevallen van verlies van het spiraal door de menstruatiecup, omdat het aantal op vrijwillige meldingen is gebaseerd.

Koperspiraal versus mirenaspiraal

Alle meldingen die binnenkwamen gaan over het koperspiraal. Het RIVM kreeg geen meldingen binnen van gebruikers van een hormoonspiraal. Toch is het risico op uitstoting door gebruik van de menstruatiecup bij de hormoonspiraal hetzelfde als bij een koperspiraal.

Een verklaring kan zijn dat vrouwen met koperspiralen de menstruatiecup gebruiken omdat zij nog (heftig) menstrueren. Bij het hormoonspiraaltje blijft de menstruatie vaak uit, of is in ieder geval een stuk minder heftig dan voorheen. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen, waardoor vrouwen nog steeds ongesteld worden. Een bijwerking van het koperspiraaltje is dat het bloedverlies heftiger kan worden.

Lees ook Ruim een derde van de jonge Nederlandse mannen vindt menstruatie vies

Vacuüm

Het lijkt het erop dat het lichte vacuüm dat ontstaat bij het plaatsen van de cup in de vagina, het spiraaltje kan meezuigen bij het verwijderen van de cup. Ook kunnen de touwtjes van de spiraal, die een paar centimeter uit de baarmoedermond steken, per ongeluk worden vastgepakt en meegetrokken.

In veel bijsluiters van de menstruatiecup staat vermeld dat het 'belangrijk is om de zuigende werking weg te nemen voordat je de cup verwijdert'. Dit kan je doen door met twee vingers de cup dicht te knijpen, voorafgaand aan verwijdering.

Diverse merken menstruatiecups adviseren vrouwen met een spiraaltje om eerst bij hun huisarts of gynaecoloog te checken of de menstruatiecup voor hen geschikt is.

Kleine sidenote: uitstoting van het spiraal komt niet alleen voor bij vrouwen die een menstruatiecup gebruiken. Het is bekend dat spiralen spontaan kunnen worden uitgestoten, vooral in de eerste maanden na plaatsing. Het is dus niet zeker dat elke melding van een verplaatste of uitgestoten spiraal komt door het gebruik van de menstruatiecup.

Menstruatiecup

De menstruatiecup wordt steeds populairder. De cups zijn pas sinds een jaar of vijf verkrijgbaar in Nederland en de producenten zien de verkoopcijfers flink stijgen.

Een menstruatiecup is een klein, vaak siliconen cupje dat menstruatiebloed opvangt en tot twaalf uur kan blijven zitten. Ook kan het meer bloed opvangen dan een tampon of maandverband. Een cup vangt zo'n 20 - 30 ml bloed op, terwijl een tampon of maandverband maar 5 - 10 ml bloed opneemt.

Daarnaast is een menstruatiecup een stuk duurzamer (de cup is keer op keer herbruikbaar) en milieuvriendelijker dan andere menstruatiemiddelen. Ideaal! Maar dus niet als je ook een spiraaltje hebt. Dan kan je beter voor tampons of maandverband kiezen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: de Volkskrant | Beeld: Getty Images

Evelien de VriesGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden