Oogartsen waarschuwen: pas op voor champagnekurken en confettikanonnen Beeld Getty Images
Oogartsen waarschuwen: pas op voor champagnekurken en confettikanonnenBeeld Getty Images

Oogartsen waarschuwen: champagnekurken zijn zo snel als straaljagers

Meerdere volwassenen en kinderen lopen jaarlijks blijvende oogschade op door champagnekurken en confettikanonnen. Oogartsen waarschuwen daarom mensen om voorzichtig om te gaan met het ploppen van champagne of het laten knallen van een confettikanon. Super leuk, een knalfeest. Maar een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje.

Het is traditie om morgenavond de champagnekurken en confettikanonnen te laten knallen om zo het nieuwe jaar in te luiden. Maar dit gaat niet altijd zonder gevaar.

Zo snel als...

Bij het ontkurken van een champagnefles doet zich een mini-explosie voor, die in zekere zin is te vergelijken met die van een straaljager die door de geluidsmuur breekt, blijkt uit onderzoek.

“Een champagnekurk schiet weg met een gemiddelde snelheid van 50 kilometer per uur. Maar het gas in de fles, dat de kurk eruit duwt, heeft zelfs supersonische snelheden. Tot twee keer de snelheid van het geluid, dus dat is 2400 kilometer per uur,” vertelt onderzoeker en hoogleraar chemische fysica Gérard Liger-Belair aan Het Parool. Dus dát maakt het ontkurken van champagneflessen zo gevaarlijk.

Blind door kurk

In het Oogziekenhuis van Rotterdam behandelt Tjeerd de Faber ieder jaar weer een handjevol patiënten die door een champagnekurk ernstige oogschade hebben opgelopen of zelfs blind zijn geworden. De Faber maakt zich nog meer zorgen over confettikanonnen. Vorig jaar behandelde hij namelijk zes patiënten die oogschade hadden opgelopen door deze kanonnen, die je voor slechts een paar euro kunt kopen bij de Blokker of Action.

En ook andere oogartsen door het hele land krijgen te maken met dit soort gevallen. Zo ook oogarts Caroline Klaver uit Nijmegen. "Het gebeurt gelukkig incidenteel, maar door de dreun en de klap kan er een grote beschadiging van het hoornvlies optreden." Vaak gaat het mis bij degene die zelf de fles vasthoudt. Toch even kijken of de kurk al los zit en dan knalt deze vervolgens in het oog. Maar het kan ook zo zijn dat de fles net de verkeerde kant op wordt gericht en hij in iemand anders oog terecht komt. En dit geldt dus ook voor confettikanonnen.

Waarschuwing

Artsen willen dat er duidelijkere waarschuwingen worden gegeven voor het gevaar van rondvliegende champagnekurken en confettikanonnen op etiketten. In het buitenland gebeurt dit al, laat oogarts De Faber weten. "In Frankrijk wordt met de jaarwisseling niet gewaarschuwd voor vuurwerk, maar voor kurken. Er zijn daar veel meer ongelukken. In de Verenigde Staten staat er zelfs een waarschuwing op de fles." Oud CDA-Europarlementariër Wim van de Camp vond een paar jaar geleden al dat de Europese Commissie iets moest gaan doen tegen dit soort ongelukken. Zoals bijvoorbeeld een waarschuwing op de fles of een gebruiksaanwijzing erbij voegen.

Blijvende oogschade

Tijl Kok (17) uit Veldhoven liep zeven jaar geleden blijvende oogschade op door een confettikanon. Deze ontplofte te dicht in de buurt van zijn oog en nu moet Tijl leven met een kunstlens. "Degene die het confettikanon in zijn hand had, stond 1,5 meter verderop", vertelt hij. "Door de druk van het confettikanon is waarschijnlijk mijn rechteroog in- en vervolgens weer uitgedeukt. Mijn oog begon direct te bloeden en ik zag niets meer. Dat was heel eng. Gelukkig kon ik vrij rustig blijven."

Eenmaal in het ziekenhuis bleek dat zijn iris was losgescheurd van zijn oog. Het oog zat vol met bloed en zijn iris was niet meer mooi rond zoals het hoorde. "Dat bloed moest eerst uit mijn oog. Dat duurde enkele weken. In die tijd zag ik niets. Ik moest veel rusten en met een kap op mijn oog leven." Tijdens een operatie heeft Tijl een nieuwe lens gekregen. De hechtingen zijn er pas net uit.

Tijls zicht is nu wel langzamerhand weer teruggekomen door de kunstlens, maar het zal nooit meer zo worden als voor het ongeluk. "Een kunstlens kan zich niet zo goed focussen en bijstellen als een gezond oog. Ik moet ook gelaserd worden voor de staar in mijn oog.", vertelt hij. Tijl is dapper en sterk maar hij wil ook graag andere mensen waarschuwen: "Je ogen zijn super belangrijk en waardevol. Ik hoop dat mensen echt voorzichtig zijn; het kan in een seconde misgaan met een champagnekurk of partypopper.”

Bron: RTLNieuws

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden