Vrouw ruikt nare geur Beeld Getty Images
Vrouw ruikt nare geurBeeld Getty Images

Onderzoek toont aan: geur heeft effect op seksuele opwinding

Is het mogelijk dat een specifieke geur de seksdrive vermindert? Volgens Klinisch psychoseksuoloog Charmaine Borg wel. Uit onderzoek blijkt dat er wel degelijk een verband is tussen geur en seksuele opwinding — en dat is best bijzonder.

Vooral nare geuren hebben wel degelijk effect op de sekslust. Interesting...

Seksuele opwinding

Aan Het Parool vertelt Charmaine over haar meest recente onderzoek. “Ik houd me onder meer bezig met het effect van seksuele opwinding op negatieve gevoelens zoals walging of pijn”, zegt ze. “We streven ernaar de mechanismen achter en de processen van ons seksueel gedrag te begrijpen.”

Ook keken de onderzoekers naar het verband tussen geur en seksuele opwinding. Is het mogelijk om de sekslust van een man te verminderen doormiddel van een bepaalde geur? The answer may surprise you.

Fleur (22) werd slachtoffer van exposing op Telegram

‘Er zaten 100.000 mensen in die groep’

Lustverminderende geur

Volgens Charmaine was het doel van het onderzoek om het risico op seksueel geweld te verminderen. Ze zegt: “Het doel van dit onderzoek was om geur, bijvoorbeeld die van eieren vermengd met gas, te gebruiken om het risico op verkrachting te verminderen. Dit was zeer gecompliceerd, want we moesten op zoek naar proefpersonen die in opgewonden toestand, dus met een erectie, werden blootgesteld aan een vreselijke geur.”

En wat bleek? De nare geur werkte inderdaad lustverminderend. Ter vergelijking werd er een controlegroep ingeschakeld, waarbij er bij opgewonden mannen een neutrale geur in de neuzen werden gespoten. De mannen in de controlegroep bleven opgewonden, terwijl het lustgevoel bij de andere mannen verdween.

Speciale armband

Charmaine en de onderzoekers zijn enorm tevreden met het resultaat van het onderzoek. “Dit is natuurlijk een geweldig resultaat”, vertelt ze. “Het mooie is dat er een product in de vorm van een armband op de markt is gebracht door het bedrijf Invi. Als je de band activeert, verspreidt die zo’n afstotende geur dat er een walgingsreactie bij de dader ontstaat en de zin in seks verdwijnt.”

Dit is niet de eerste keer dat de Invi-armband wordt genoemd. In 2018 schreef de Amerikaanse website HuffPo een artikel over dit product en ook de Chicago Tribune pleitte voor de armband.

Goed, dan komt nu de hamvraag. Werkt de armband écht? Apparently it does. Hoewel het unieke sieraad het probleem niet oplost, werkt het product wel degelijk volgens Charmaine. Ze vertelt over de verschillende reacties die ze kreeg van allerlei vrouwen: “Van talloze vrouwen hebben we foto’s en berichten gekregen met een bevestigend antwoord. Ja dus.”

Seksueel geweld komt -sad but true - nog steeds heel vaak voor in Nederland. Dat vrouwen dergelijke producten op zak moeten hebben om zich veilig te voelen op straat is natuurlijk van de gekke. Maar een interessante ontwikkeling is het wel.

Bron: AD, Parool

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden