Nog altijd Spoorloos: Kinderen aan verkeerde ouders gekoppeld Beeld Still
Nog altijd Spoorloos: Kinderen aan verkeerde ouders gekoppeldBeeld Still

Nog altijd Spoorloos: Kinderen aan verkeerde ouders gekoppeld

KRO-NCRV bevestigt twee 'mismatches' van deelnemers die door het programma Spoorloos aan de verkeerde ouders zijn gekoppeld. De omroep onderzoekt zestien zaken waar een Colombiaanse fixer bij betrokken was. Dit wordt vanavond behandeld in de uitzending van Oplichters Aangepakt van misdaadjournalist Kees van der Spek .

De omroep zegt "geschrokken" te zijn door de bevindingen van Van der Spek. "We maken al ruim 30 jaar Spoorloos en weten als geen ander hoe belangrijk het is om te weten waar je vandaan komt", staat in de verklaring.

Verkeerde biologische ouders

Drie mensen zijn in Spoorloos aan de verkeerde biologische ouders gekoppeld, zei Van der Spek gisteravond aan tafel bij Jinek. Maar het zijn er misschien wel meer: vijf mensen lijken aan de verkeerde ouders gematcht te zijn. Hij twijfelt niet aan de goede intenties van het programma. "Maar de vraag wat je identiteit is, is zo wezenlijk voor geadopteerden dat ik hier als journalist in moést duiken."

Barbara

Barbara Quee, die in 2005 meedeed aan Spoorloos, zat ook bij Jinek om haar verhaal te doen. Het programma zou haar biologische moeder gevonden hebben, maar ze konden haar niet opzoeken aangezien haar moeder geen vaste woon- en verblijfplaats had. Ze kreeg zelfs geen foto van haar moeder te zien en daardoor kreeg Barbara haar twijfels. "Ik heb daar contact over gehad met de redactie Spoorloos, want dat is toch iets tastbaars. Waar ik naar op zoek was." Spoorloos meldde dat haar moeder 'te bang' zou zijn om op de foto te gaan.

Inmiddels had Barbara contact gekregen met een jongen, die volgens een DNA-test aan de verkeerde ouders was gekoppeld. Dit was buiten het tv-programma om geregeld. De fixer, de man die ter plekke alles regelt, bleek echter dezelfde te zijn als de man die beweerde Barbara's moeder te hebben gevonden: Edwin Vela.

Fixers

Veel programma's werken in het buitenland met fixers, iemand die buiten beeld onderzoek doet. "Dat is iemand op wie je blind moet kunnen vertrouwen. Maar hij bleek iemand te zijn waar je niet op moet vertrouwen", zei Van der Spek. Edwin Vela zou aan zestien zaken van Spoorloos hebben meegewerkt.

Lees ook BNNVARA begint burgerinitiatief: ‘Abortus is geen misdaad’

DNA-onderzoek

Twee andere matches zijn inmiddels bevestigd door DNA-onderzoek. "De overige twaalf zaken gaan we opnieuw tegen het licht houden en indien gewenst en mogelijk bieden we de betrokkenen alsnog een DNA-test aan. Sinds 2019 doen wij standaard een DNA-test bij al onze zoektochten", laat KRO-NCRV weten.

Oplichters opgepakt

"Ondanks een verzoek daartoe van onze kant, is ons het vooraf bekijken van de uitzending van Oplichters Aangepakt geweigerd", meldt Spoorloos. De uitzending van Kees van der Spek: Oplichters aangepakt is vanavond om 20.30 uur te zien op RTL 5.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, Jinek, AD | Beeld: Still Jinek

Lisa CostersStill

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden