Niet weer hè: apenpokkenvirus rukt op in Europa, moeten we ons zorgen maken? Beeld Getty Images
Niet weer hè: apenpokkenvirus rukt op in Europa, moeten we ons zorgen maken?Beeld Getty Images

Niet weer hè: apenpokkenvirus rukt op in Europa, moeten we ons zorgen maken?

Het apenpokkenvirus, dat normaal gesproken alleen voorkomt in West- en Midden-Afrika, is nu ook gesignaleerd in Europa. Meerdere landen hebben al melding gedaan van besmetting. Het virus is in Europa heel zeldzaam, maar inmiddels is het al opgedoken in België, Zweden, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en Portugal. Ook de VS heeft melding gedaan van de eerste besmetting.

Zo herken je het

Maar wat zijn apenpokken (of monkeypox) eigenlijk? Apenpokken ontstaan door een virus. Wanneer dit virus je lichaam binnendringt kun je last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Waar je het apenpokkenvirus aan de buitenkant aan kunt herkennen is huiduitslag, die begint in het gezicht of vanuit de anus. Vanaf daar verspreidt het zich over de rest van het lichaam.

Deze uitslag zijn rode vlekken, die later overgaan in blaasjes. Als de blaasjes zijn ingedroogd blijven er korsten over. Deze vallen na zo'n 2 tot 3 weken van de huid af. Zodra de korstjes helemaal genezen zijn voelt de patiënt zich vaak weer beter en zijn andere symptomen doorgaans ook verdwenen.

Reden tot zorg?

Is het apenpokkenvirus een reden tot zorg? Het virus is nog niet vastgesteld in Nederland, maar viroloog Marion Koopmans noemt de situatie wel zorgelijk. Volgens Koopmans is deze situatie namelijk erg ongebruikelijk. Normaal gesproken zien we dergelijke uitbraken ergens heel kort opduiken, waarna de verspreiding vervolgens heel snel dood loopt. Dat is nu niet het geval.

Lees ook Artsen waarschuwen voor gevaarlijke bacterie, al zeven jonge kinderen overleden

Vastgestelde besmettingen

Wat vooral opvallend is, is het feit dat niet alle besmettingen logisch te verklaren zijn. Bij een Italiaanse man is het virus geconstateerd, hiervoor was echter wel een verklaring. Deze man was nog maar kortgeleden teruggekeerd van de Canarische eilanden. Maar dat geldt niet voor alle andere besmette personen. Waar het virus bij hen vandaan komt wordt momenteel onderzocht. Wat wel bekend is, is dat sommige besmettingen het gevolg zijn van seksueel contact. Dit ging vooral om seks tussen mannen.

Het virus rukt langzaam op binnen Europa. In Spanje en Portugal zijn tot op heden de meeste besmettingen vastgesteld, daar gaat het om veertig bevestigde en vermoedelijke gevallen. Groot-Brittannië meldt dat het aantal inmiddels is opgelopen tot negen.

In Amerika werd recentelijk ook de eerste besmetting met het virus geconstateerd. Het gaat om een man nog maar kort terug was uit Canada. Daar worden nu dan ook dertien verdachte gevallen onderzocht. Wat nu vooral belangrijk is, is het grondig onderzoeken van het contact van geïnfecteerde mensen.

Krentenbaard?

Het apenpokkenvirus wordt wel eens verward met krentenbaard. Dit komt omdat de term 'apenpokken' op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname vaak wordt gebruikt voor de ziekte krentenbaard. Maar, waarschuwt het RIVM, apenpokken - of monkeypox op z’n Engels - is echt iets anders dan krentenbaard (een huidinfectie door een bacterie, die wel vaak in Nederland voorkomt).

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RIVM, De Telegraaf | Beeld: Getty Images

Mirte TimmersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden