Zeehond Beeld Getty Images
ZeehondBeeld Getty Images

Nederland is een zeldzaam dier rijker: ‘Nog nooit eerder kwam dit voor’

Prachtig nieuws voor Zeehondencentrum Pieterburen op Vlieland. Er is namelijk een zeehondje geboren. En niet zomaar een, het gaat om een klapmuts. De naam klinkt ietwat gek, maar de klapmuts is een über zeldzame zeehondensoort. Reden genoeg voor een feestje!

Wat een cutie.

De klapmuts

Op Vlieland is maandag een klapmutsjong geboren. Dat is een zeldzame zeehondensoort die normaal gesproken vooral rond de Noordpool en Groenland voorkomt. Een deel van het strand aan de westkant van het eiland bij de Vliehors is afgesloten om de dieren rust te geven. Zeehondencentrum Pieterburen zei eerder tegen Omrop Fryslân dat de zoogtijd van de klapmuts vier dagen duurt, die tijd wordt beschermd door de strandafsluiting.

Nog nooit eerder voorgekomen

De zeehonden liggen in de buurt van een trainingsterrein van de Luchtmacht en de politie, de Vliehors Range. De politie en de Luchtmacht willen het leven van de klapmutsen niet verstoren, meldt Defensie. Ze gaan wel door met trainen, maar houden rekening met de zeezoogdieren.

Een zeehondenwachter heeft gezegd dat het nooit eerder is voorgekomen dat klapmutsen op Vlieland zijn waargenomen, laat staan dat ze daar een jong krijgen. De klapmuts staat op de rode lijst van bedreigde dieren van natuurorganisatie IUCN.

“Nog nooit eerder kwam dit voor. Klapmutsen komen van nature in het poolgebied voor”, schrijft het centrum op Instagram. Foto's van moeder en jong kregen enorm veel aandacht en menig Instagram-gebruiker was dolenthousiast over dit blijde nieuws. “Wij zijn de lokale politie en het leger dan ook heel erg dankbaar dat ze het gebied rondom moeder en pup hebben afgesloten. Zodat de zoogperiode hopelijk ongestoord door kunnen komen.”

Bekijk hieronder de schattige foto's!

Bron: ANP

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden