Moreel kompas: wat is dat toch met mannen en grensoverschrijdend gedrag?
Elke week, vaak zelfs elke dag, is het raak en komt er nieuws naar buiten over de zoveelste man die de grens over is gegaan en zich heeft misdragen op seksueel vlak. Reden voor Flair om in editie 23 seksueel grensoverschrijdend gedrag centraal te stellen, met de prangende vraag: de man en zijn morele kompas, waar gaat het mis?
Daders aan het woord
Allereerst voelen we drie mannen aan de tand die toegeven zich schuldig te hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Zo vertelt Ruben (31) dat hij stiekem foto’s en video’s maakte tijdens de seks. Maanden later vertelt de vrouw in kwestie hem dat ze er nog steeds last van heeft en mensen niet meer vertrouwt in bed. En Robert stelt: “Het was een combinatie van alcohol en groepsdruk.”
Ook leggen we in een diepgravende reportage de vinger op wat er nu precies misgaat met het morele kompas van de man.
Structureel probleem
Hoofdredacteur Marije Veerman: “Dit onderwerp gaat me enorm aan het hart, zo veel vrouwen worden hier direct of indirect door geraakt en het heeft een enorm effect op onze levens. Ik vind het belangrijk om hier met Flair aandacht voor te blijven hebben, niet alleen door de verhalen van slachtoffers te vertellen, maar ook door te luisteren wat iedereen – dus niet alleen specialisten, maar ook daders – erover te zeggen heeft. Pas als we daar inzicht in hebben, is een oplossing denkbaar.
Het is te simpel om de man die grensoverschrijdend gedrag vertoont te cancelen en dan weer over te gaan tot de orde van de dag. Want het gaat niet om een eenling, het probleem is structureel. Mannen nemen al sinds mensenheugenis de machtigste posities in en je wordt als man opgevoed met het idee dat de wereld om je heen jouw eigendom is. Dat is een gegeven dat in geen enkele discussie over seksueel grensoverschrijdend gedrag zou mogen ontbreken.”
Deze en meer verhalen lees je in Flair 23-2022. Deze ligt van 8 t/m 14 juni in de (online) schappen.