Scheermesjes pink tax Beeld Getty Images
Scheermesjes pink taxBeeld Getty Images

Money madness: dít is hoeveel geld vrouwen kwijt zijn aan pink tax

Pink tax is een bizar fenomeen. Misschien heb je er wel eens over gehoord of is het je opgevallen toen je in de drogisterij stond: producten die zich richten op vrouwen zijn vaak duurder dan de producten die zich richten op mannen. En dat kost vrouwen klauwen met geld. How much? Wij hebben het antwoord voor je.

Koop gewoon lekker dat zwarte scheermesje en laat die roze links liggen.

Pink tax

Stel je voor: je staat in de drogisterij en je hebt scheermesje nodig. Op de verpakkingen staan aangegeven of de scheermesjes voor mannen of vrouwen zijn. Wat al vrij belachelijk is, want een scheermes is een scheermes. Afijn, je komt erachter dat het ‘vrouwenscheermes’ een of twee euro duurder is dan het scheermesje voor de man. Weird...

En dat zie je terug bij alle andere verzorgingsproducten. Shampoo, conditioner, douchegel, deodorant; noem maar op. Dat noemen we pink tax. In principe zijn de producten identiek, op de verpakking na. Waarom zijn de ‘vrouwenproducten’ duurder? Dat heeft niks te maken met de productiekosten. Volgens onderzoek zijn vrouwen namelijk bereid om meer te betalen en daar spelen merken en bedrijven gretig op in.

Verbannen in de VS

Pink tax begint al heel vroeg. Zelfs babykleding voor meisjes is duurder dan kleding voor jongens. En wat dacht je van een kappersafspraak? Ook al heeft een vrouw kort haar, ze betaalt alsnog meer bij de kapper dan een man. Als je alles bij elkaar optelt, kost de pink tax vrouwen zo'n 200.000 (!) euro in hun leven.

In de Verenigde Staten proberen ze pink tax tegen gaan. Het is daar sinds 1 januari 2023 verboden om producten of diensten die gericht zijn op vrouwen duurder te maken dan vergelijkbare producten of diensten voor mannen.

Tien euro meer bij de kapper

De onderzoekers van NPO Kennis namen de proef op de som en keken wat de gemiddelde kappersafspraak voor een man en een vrouw met dezelfde haarlengte kost.

Wat blijkt? De vrouw betaalt gemiddeld tien euro meer. En, ja dat líjkt weinig, maar het is en blijft belachelijk.

Bekijk hieronder de video:

Bron: Knack, Parool

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden