Moeder Fiona over fataal ongeluk dochter Sanne en Hebe: 'Hoe kan niemand dit hebben gezien?’ Beeld RTL
Moeder Fiona over fataal ongeluk dochter Sanne en Hebe: 'Hoe kan niemand dit hebben gezien?’Beeld RTL

Moeder Fiona over fataal ongeluk dochter Sanne en Hebe: 'Hoe kan niemand dit hebben gezien?’

Eind vorig jaar raakte het 10-jarige meisje Hebe en haar 26-jarige begeleidster Sanne vermist. Na een zoektocht van twee dagen, waarin alle scenario's open werden gehouden, werden de twee dood gevonden.

De moeder van Sanne, Fiona Sorg, sprak gisteravond voor het eerst publiekelijk over de dood van haar dochter Sanne en Hebe.

Amber Alert

Op 18 oktober vorig jaar gaf de politie een Amber Alert uit voor de 10-jarige Hebe. Samen met haar begeleidster, van wie ook geen spoor meer te bekennen was, was zij diezelfde ochtend voor het laatst gezien in Raamsdonksveer. De politie riep iedereen massaal op om naar haar uit te kijken, omdat ze ‘mogelijk in levensgevaar’ verkeerde.

Dit doordat Hebe meervoudig gehandicapt, ze had scoliose en was non-verbaal, en de rol van Sanne in de vermissing nog onbekend was. “We zijn naarstig op zoek naar deze twee personen”, vertelde de politiewoordvoerder destijds in een uitzending van het RTL Nieuws.

Sanne (links) en Hebe (rechts) Beeld Fiona Sorg / BEAU
Sanne (links) en Hebe (rechts)Beeld Fiona Sorg / BEAU

Betrokkenheid Sanne

Een zoektocht van twee dagen volgde, waarin het leven van beide families op z’n kop stond. Niet alleen waren ‘hun Sanne en Hebe’ vermist, ook speculeerde het internet erop los. Zo vroegen veel mensen zich af of Sanne mogelijk betrokken was bij de verdwijning van Hebe. Haar familie ontkrachtte dat door het liefdevolle karakter van Sanne al snel. Diezelfde dag nog volgde er verdrietig nieuws.

Auto gevonden

Een agent had opvallende bandensporen gezien, waarna er een helikopter de lucht in werd gestuurd en ze zijn gaan zoeken. Sannes zwarte Kia Picanto werd teruggevonden in het water naast het knooppunt Empel, vlak bij Den Bosch. De lichamen van de vermiste Sanne en Hebe bleken daar al vrij snel in te zitten.

De vader van Sanneke vermoordde haar moeder

“Ze lag in zijn kofferbak”

Moeder Fiona

Gisteravond nam de moeder van Sanne, Fiona Sorg, plaats aan tafel bij BEAU. Naast het grote verdriet dat het overlijden van haar dochter en Hebe met zich meebrengt, houdt èèn vraag haar nog altijd bezig. “Het is gewoon bizar”, zei Fiona tegen Beau van Erven Dorens, tegen wie ze voor het eerst publiekelijk sprak over de dagen na het ongeluk. “Wij weten dus echt niet wat daar is gebeurd. Er zijn geen getuigenverklaringen. Als je niet weet wat er met je kind is gebeurd, blijft dat maar de hele tijd rondsuizen, een fantasiefilmpje in je hoofd.”

Sanne was een ‘schat van een meid’, voegt Fiona eraan toe. “Ik moet meteen glimlachen als ik aan haar denk. Ze stond altijd klaar voor haar zorgkindjes, niets was haar te gek, ze werkte zestig, zeventig uur in de week. Ze werkte met kinderen die amper konden communiceren, maar als die bij Sanne in de buurt waren, straalden ze van oor tot oor.” Ze omschrijft haar dochter als een ‘superlieve, meegaande doorzetter’. “Ze kwam af en toe bij ons opladen, want werken met kinderen met een beperking is een enorme klus. Maar ze deed het met zoveel liefde. Dat was haar motor.”

Vijf ongelukken op dezelfde plek

Ook vertelt moeder Fiona over de plek van het ongeluk. “Ze kwamen er al snel achter dat op dezelfde plek de afgelopen jaren zeker vijf ongelukken gebeurden waarbij auto’s uit de bocht vlogen. Ik moet er niet aan denken dat daar nog een keer iemand verongelukt. Dan kan ik niet met mezelf leven. We willen dat dat niet nog eens gebeurt.”

Fiona Sorg wil nu dat Rijkswaterstaat op die plek zo snel mogelijk een vangrail plaatst. Ze ziet het als haar persoonlijke missie. Rijkswaterstaat heeft intussen aangegeven dat een vangrail wordt geplaatst zodra het weggedeelte in aanmerking komt voor grootschalig onderhoud. Het is niet bekend wanneer dat is. Onbegrijpelijk, vindt Fiona. Als het aan haar ligt, wordt die vangrail morgen aangelegd. “Of komen ze pas in actie als het hun eigen familielid betreft?”

De uitzending van BEAU met Fiona Sorg is hieronder te bekijken.

Bron: RTL Nieuws / BEAU

Fabienne KamphuisRTL

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden