Metoo voorlichtingen op school Beeld Getty Images
Metoo voorlichtingen op schoolBeeld Getty Images

#MeToo: verplichte lessen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij Universiteit Maastricht

Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt steeds vaker in het nieuws. Maar hoe herken je grensoverschrijdend gedrag en waar trek je je grens? Universiteit Maastricht heeft besloten om hier verplichte lessen over te geven, deelt Trouw.

Vanaf het nieuwe studiejaar in september 2023 krijgen studenten verplicht voorlichting over onderwerpen als seksueel geweld en seksuele grenzen.

Volgende stap

Door voorlichting te geven over seksueel grensoverschrijdend gedrag is de Universiteit Maastricht de eerste universiteit die dit thema verplicht stelt voor een hele jaarlaag, denkt koepelorganisatie Universiteiten van Nederland. Eerder ondertekende de universiteit al een manifest van Amnesty International, waarmee de onderwijsinstelling zichzelf verplichtte meer te doen om seksueel wangedrag te bestrijden.

Daarnaast organiseerde de universiteit al informele workshops en lezingen over dit thema, bijvoorbeeld over consent geven voor seks. “We vinden het nu tijd voor een volgende stap”, zegt woordvoerder Koen Augustijn. “Het punt is aangebroken om het vrijblijvende er vanaf te halen en dit thema nog nadrukkelijker op de agenda te zetten.”

Seksuele voorlichting

Het is nog onduidelijk wat de precieze invulling van de lessen wordt. Er moet onder andere nog besloten worden over of deze lessen in het onderwijscurriculum worden geschoven, of dat ze een plekje krijgen in de introductieweken. Het is ook nog niet bekend of de lessen enkel gaan om seksueel wangedrag, of over het bredere aspect: sociale veiligheid en je grenzen leren aangeven.

Over deze punten gaat de universiteit de komende maanden nog goed nadenken en zal het voor september volledig uitgewerkt worden.

Kirsten (32) deelde haar ervaring met grensoverschrijdend gedrag bij ‘The Voice’

‘Hij zei dat ik een ‘geil broekje’ aanhad’

Mogelijkheden

Koen Augustijn zegt dat ze het aantal meldingen van overschrijdend gedrag in Maastricht gelukkig niet zien stijgen. “Maar de cijfers van Amnesty spreken voor zich”, zegt hij. “Hoewel seksuele voorlichting niet onze primaire taak is, willen we onze studenten ook op dit terrein wat wijzer maken. Dat is extra belangrijk omdat onze studenten vanuit de hele wereld komen, en zij niet allemaal dezelfde bagage hebben. Hoe ga je met elkaar om? En waar kun je terecht bij incidenten? We doen wat binnen onze mogelijkheden ligt.”

Bron: Trouw

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden