Menstruatieverlof: in Spanje is het mogelijk, hoe zit het in Nederland?
Heftige krampen of zware hoofdpijn? In Spanje kunnen vrouwen menstruatieverlof opnemen. Hoe zit dat eigenlijk in Nederland? Uit peilingen blijkt dat de meeste mensen (vrouwen én mannen) voor een verlof zijn. Toch lijkt er, als het om wetgeving gaat, weinig te gebeuren.
Na jaren debatteren is het parlement in Madrid nu akkoord. Dat betekent dat Spanje het eerste Europese land is waar vrouwen die last hebben van hevige krampen, niet elke maand als een ellendig hoopje met een laptoptas vol tampons naar hun werk hoeven, maar de keuze hebben om met een kruik onder de wol te kruipen.
Menstruatieverlof in Nederland?
Spanje is zeker geen pionier op dit vlak. In Japan, Indonesië, Zuid-Korea, Taiwan en Zambia is er al zo’n regeling. En in die landen wordt de werknemer tijdens het verlof gewoon doorbetaald.
Al klinkt het prachtig dat er nu een Europees land is dat vrouwen tegemoet lijkt te komen, er zit wel een addertje onder het gras. Vrouwen in Spanje mogen het verlof alleen opnemen bij heftige klachten en hun afwezigheid moeten ze later inhalen.
Het Radboudumc deed in 2019 onderzoek, waaruit blijkt dat 85 % van de 42.000 vrouwen die deelnamen last heeft van menstruatiepijn en dat ongeveer een derde daarvan haar werk niet volledig kan uitvoeren tijdens de menstruatie.
Vooralsnog wordt het onderwerp in Nederland, als het tijdens debatten naar voren komt, van tafel geveegd. Toen er in 2021 tijdens de behandeling van de begroting van Sociale Zaken vragen aan de minister werden gesteld over het verlof, luidde het antwoord dat werkgevers en werknemers dit samen moeten oplossen. Maar als niemand er op het werk over begint, houdt het al snel op. De vraag is: komt het menstruatieverlof, nu het in Spanje zo goed als rond is, ook naar Nederland overwaaien? En is dat gewenst?
Hacer Karadeniz van FNV Young & United: ‘Dit wordt nauwelijks besproken op de werkvloer’
“Wij, de jongerentak van het FNV, hebben een peiling gehouden waaruit blijkt dat 89 procent haar werk minder goed doet in die periode van de maand. En maar liefst driekwart van de werkenden tot 35 jaar is positief gestemd over het menstruatieverlof. Toch wordt dit onderwerp nauwelijks besproken op de werkvloer. Dat moet veranderen. Als je geen vast contract hebt en je je vaak ziek moet melden omdat je niet in staat bent te werken, loop je het risico dat je contract niet wordt verlengd. Zeker als je niet open kunt of durft te zijn over de reden dat je je ziek meldt.”
Eefje Brul, beleidsadviseur Algemene Werkgevers-vereniging Nederland (AWVN): ‘In Nederland is er al een heel goede verzuimregeling’
“We horen er van werkgevers eigenlijk niks over. Ik denk deels omdat het de gelijke rechten van man en vrouw op de arbeidsmarkt misschien niet ten goede komt. Dat werkgevers kunnen denken dat, als alle vrouwen dat verlof opnemen, ze standaard een paar dagen per maand niet werken. Bovendien hebben wij in Nederland een heel goede verzuimregeling en hoeven vrouwen die zich ziek melden, in verband met privacy, ook niet te zeggen waar het om gaat. Het zou goed zijn als het taboe verdwijnt rond menstruatie op de werkvloer. Dan kunnen vrouwen het wel aangeven en met hun werkgever naar een oplossing zoeken zonder dat daar een regeling voor moet komen.”
Deze reportage komt uit Flair 04-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.