Meloni aan de macht: een bitterzoete overwinning voor Europese vrouwen Beeld Getty Images
Meloni aan de macht: een bitterzoete overwinning voor Europese vrouwenBeeld Getty Images

Meloni aan de macht: een bitterzoete overwinning voor Europese vrouwen

De radicaal-rechtse partij Fratelli d'Italia (FdI) van Georgina Meloni heeft in Italië de overwinning behaald. Ze wordt hiermee de eerste vrouwelijke premier van Italië. Toch voelt de overwinning bitterzoet volgens critici: het is de eerste radicaal-rechtse partij die aan de macht komt na de Tweede Wereldoorlog. Volgens hen flirt ze met het fascistische verleden van Italië.

Een 'nacht van verlossing', daar sprak de partijleider van na de landelijke verkiezingen afgerond waren. Haar partij haalde volgens de exit polls tussen de 22 en 24 procent van de stemmen. Nog geen dikke meerderheid dus, maar als de twee rechtse partijen Lega en Forza Italia zich bij Meloni aansluiten, halen zij volgens het Italiaanse kiessysteem een meerderheid van ongeveer 43 procent.

Wie is Georgina Meloni?

Op vijftienjarige leeftijd sloot Meloni zich aan bij de Movimento Sociale Italiano (MSI). Die partij werd na de Tweede Wereldoorlog door loyalisten van de overleden dictator Benito Mussolini, een bondgenoot van Adolf Hitler, opgericht en bestaat nu niet meer. Als kind organiseerde ze bijeenkomsten en plakte ze stiekem posters op. Samen met haar moeder en zus groeide ze op in een arbeiderswijk in Garbatella. Ze had zoals ieder ander meisje bijbaantjes zoals oppas of in de horeca. Eigenlijk wilde ze tolk worden, maar vanwege geldtekort liet ze die droom varen, en is ze bij MSI gaan werken.

Daarna werd Meloni verkozen voor de Nationale Alliantie (AN), de opvolger van MSI, en in 2006, op negenentwintig jarige leeftijd, ging ze de geschiedenisboeken in als jongste Italiaanse minister ooit: minister van jeugdzaken en sport.

Na de samensmelting van de partijen Forza Italia en AN besloot Meloni met wat oude vrienden van MSI een eigen partij op te zetten. Volgens hen was de nieuwe partij niet rechts genoeg; niet nationalistisch genoeg. En zo is in 2012 de partij Fratelli d’Italia ontstaan. Eerst nog piepklein, maar inmiddels groot genoeg om een overwinning te halen.

Normen en waarden

“Ja tegen natuurlijke gezinnen, nee tegen de lhbti-lobby, nee tegen genderideologie, nee tegen het geweld van de islam, ja tegen veilige grenzen en nee tegen massa-immigratie." Meloni maakte met haar speech tijdens het congres van de rechtse partij Vox, de Spaanse fractiegenoot, meteen duidelijk waar haar eigen partij voor staat.

Het homo-huwelijk is al langer een omstreden onderwerp in Italië; je kan daar als samesex koppel niet trouwen, wél samenwonen. Het is niet aannemelijk dat dat onder leiding van Meloni zal veranderen. Ook pleit ze voor een strenger immigratiebeleid en meer werk voor het eigen volk.

Vrouwen over de hele wereld knippen haar af uit solidariteit met overleden Iraanse Mahsa Amini

Flirten met een fascistisch verleden

Daniele Albertazzi, een Italiaanse hoogleraar politicologie van de Engelse Universiteit van Surry, ziet de FdI als een rechtsradicale, populistische partij. “Extreem-rechtse partijen gaan niet samen met democratie," zegt Albertazzi in een video-interview met Trouw. Volgens haar hebben radicale politieke partijen lastige verhouding met de liberale, moderne democratie.

"FdI is niet neo-fascistisch, maar je kunt volgens mij wel zeggen dat het de partij van de achterkleinkinderen van de oude Italiaanse fascistische traditie is.” En Meloni flirt dus nog altijd met dat neo-fascistische verleden.

Geen 'monsteroverwinning'

De rechtse partijen hebben het niet allemaal zo goed gedaan. De partij Lega van Matteo Salvini is onder de 10 procent gedoken en Forza Italia staat op 8 procent. "Het is dus geen monsteroverwinning voor de rechtse partijen, en Fratelli d'Italia heeft vooral stemmen op rechts weggesnoept, niet van links", aldus Heleen D'Haens, NOS correspondent van Italië.

Meer dan 50 miljoen Italianen waren opgeroepen zondag te komen stemmen. De opkomst viel volgens de eerste berichten erg laag uit: net boven de 64 procent. Wanneer dat wordt bevestigd, zou het zelfs gaan om een historisch laag opkomstpercentage. Bij de verkiezingen vier jaar geleden was de opkomst nog 74 procent.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, Trouw, NOS | Beeld: Getty Images

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden