datingsapps en singles Beeld Getty Images
datingsapps en singlesBeeld Getty Images

PREMIUM

Meer datingapps, maar ook meer singles, hoe dan?

Ondanks dat er voor zo’n beetje elke voorkeur op liefdesgebied een eigen datingplatform bestaat, blijft het aantal singles in Nederland maar stijgen. Wat is er aan de hand?

This is why.

Duizend datingapps

Wat is er makkelijker dan vanuit je luie stoel een beetje swipen naar links, swipen naar rechts en vervolgens wat chatten in de hoop dat er een date uit komt en jullie nog lang en gelukkig samenleven? Het aanbod potentiële levenspartners is groter dan ooit. Wil je enkel mensen op je scherm die zich in dezelfde kringen begeven als jij? Geen probleem! Wil je mannen met baarden of vooral een vegan? Geen probleem!

Er is zelfs een platform waar je je aanstaande partner kunt selecteren op dingen die jullie haten. Kun je gezellig samen mopperen. Maar als er zoveel apps zijn waarmee de kans op De Ware exponentieel toeneemt, waarom zijn er dan steeds meer singles in Nederland?

Vleeskeuring in datingapps

Vorige week werd hierop ingegaan in een artikel van journalist Naomi Defoer voor AD: Experts over de kans om ware liefde te vinden via een datingapp. Hierin kwam naar voren dat juist de vleeskeuring die door de app ontstaat, zorgt voor een keuze overdosis. Heeft iemand een net te grote neus? Weg ermee. Een shirt met een printje dat je niet aanstaat, next! Het wordt hierdoor steeds oppervlakkiger waarbij de mensen met het meest perfecte uiterlijk het meeste succes boeken in een app.

Een andere reden dat de veel datingapps niet leiden tot het leeglopen van de singlemarkt, is omdat single zijn vandaag de dag prima is. Het woord alleenstaand/single staat niet langer synoniem voor onaantrekkelijk, sneu of afgeschreven. Integendeel, het wordt juist als sterk gezien, het teken dat je weet wat je wilt en niet voor minder wilt settelen. En als je een relatie hebt die niet lekker loopt, hoef je niet tot sint-juttemis ongelukkig te zijn. De tijden zijn veranderd en dat is maar goed ook.

Esther Cat, relatietherapeut bij Praktijk voor Liefdestherapie: ‘Online is niet de manier waarop mensen een partner willen vinden’

“Cliënten vertellen ons vaak dat online niet de manier is waarop ze iemand willen ontmoeten. Toch zitten ze op datingapps, want hier kun je elke dag van de week, elk moment iemand tegenkomen. Maar via de app is de keuze gebaseerd op een foto, dat schept geen eerlijk beeld. Ook de profieltekst waarin iemand zich voorstelt, wordt gekleurd door zijn of haar perceptie van zichzelf. Bovendien heb je zoveel keuze dat ook wanneer je iemand ontmoet, je er misschien minder moeite in steekt. Omdat je weet dat je met nog negentien anderen bent gematcht. Hierdoor committen we minder. Online daten is gewoon minder geschikt voor een partnerkeuze dan live daten. Je moet veel meer moeite doen om iemand te vinden met wie je die klik hebt. In het echt kun je ook chemie of aantrekkingskracht hebben met iemand van wie je normaal je zegt dat het je type niet is. Die zul je via de app niet zo snel een kans geven.”

Jan Latten, hoogleraar demografie: ‘Er is digitaal altijd een speld in een hooiberg te vinden’

“In de afgelopen tien jaar is het aantal singles tussen de twintig en negenendertig jaar met tien procent toegenomen. Een van de redenen dat je nu meer jongere singles hebt, is omdat mensen als ze in de twintig zijn vaak een lange relatie hebben. Een soort try-out relatie. Hierdoor weten ze vervolgens nog beter te bepalen wat ze wel en niet willen in relaties die daarop volgen. Vroeger was degene met wie je voor het eerst ging trouwen of samenwonen vaak ook je definitieve keuze. Dat hoeft nu helemaal niet zo te zijn. De nieuwe generatie gunt zichzelf keuzevrijheid. Maar door het keuzeaanbod in de datingapps zijn we ook kieskeuriger geworden. Er is online weinig ruimte voor een herziening van een eerste indruk. En we zijn kieskeuriger omdat er digitaal altijd wel een speld in een hooiberg te vinden is. Theoretisch zou je over de hele wereld kunnen zoeken onder miljoenen potentiële gegadigden. Waarom zou je je dan beperken in je eisen?”

Roy van Ammers, Directeur VillaVibes singlereizen: ‘Digitaal is makkelijk, maar niet leuk’

“We spreken regelmatig singles die klaar zijn met alle datingapps. Ze zijn soms letterlijk moe gestreden. Ze zitten uren op hun telefoon te chatten en te swipen, zonder dat ze iemand vinden met wie ze willen afspreken. Dat voelt als nutteloze tijd. Wij merken dat veel singles juist spontaan nieuwe mensen willen leren kennen. Waar ze vaak behoefte aan hebben, is aan gelijkgestemde mensen om zich heen. Want terwijl jij single bent, zijn je beste vriendinnen wellicht getrouwd en hebben kinderen. We zien zeker een toename in het aantal boekingen van singlereizen na corona. Die periode van afstand heeft ons geleerd dat mensen gemaakt zijn om samen plezier te maken, zeker als je single bent. En dat live ontmoetingen daaraan iets toevoegen. Digitaal is makkelijk, maar niet leuk. Datingapps zullen altijd blijven bestaan. Vandaar dat die markt niet krimpt. Maar niks kan op tegen echt contact en spontane ontmoetingen.”

Deze reportage komt uit Flair 13-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Michelle MansfieldGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden