giro555 Beeld Brunopress
giro555Beeld Brunopress

Meer dan 88,9 miljoen euro op Giro555 voor Turkije en Syrië: waar gaat dit gedoneerde geld naartoe?

Voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië is inmiddels meer dan 88,9 miljoen euro ingezameld op Giro555. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt in Hilversum als afsluiting van de landelijke actiedag. Hoe weet je zeker dat jouw gedoneerde geld goed terechtkomt?

We zochten het voor je uit.

Giro555 hulporganisaties

Giro555, ook wel Stichting Samenwerkende Hulporganisaties, is een samenwerkingsverband van elf hulporganisaties. Het Rode Kruis, UNICEF en Oxfam Novib doen onder andere mee. “Die samenwerking is heel handig. Anders moet elke hulporganisatie advertenties plaatsen. Nu komt het allemaal bij elkaar”, vertelt Thea Hilhorst aan NU.nl, ze is hoogleraar Humanitaire Studies aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Het opgehaalde geld wordt verdeeld onder die elf organisaties. Vervolgens bepalen de hulporganisaties zelf waar het geld naartoe gaat. Vlak na zo’n ramp als de aardbevingen in Turkije en Syrië komt dat bij elke organisatie een beetje op hetzelfde neer. “Het geld is momenteel echt voor noodhulp. Dus water, voedsel, dekens en een dak boven het hoofd”, deelt een woordvoerder van het Rode Kruis met NU.nl. Ook wordt het geld gebruikt voor zoekacties om overlevenden onder het puin vandaan te halen.

93 % van elke donatie

Van elke donatie die gedaan wordt, gaat ten minste 93 % naar de organisaties. Dat geld wordt uitgegeven aan directe hulp voor de getroffenen van de aardbevingen. De andere 7 %, maar meestal is dat minder, wordt gebruikt voor de transportkosten. Kees Zevenbergen, expert internationale samenwerking en directeur van Cordaid, legde eerder aan NU.nl uit hoe dat werkt.

Verantwoording afleggen

In jaarverslagen moeten hulporganisaties verantwoording aflegging over de manier waarop alle donaties besteed zijn. De lokale hulporganisaties waar mee wordt samengewerkt, zoals momenteel in Turkije, hebben die verplichting ook. “Al kunnen we niet van elke fles water vragen of er een bonnetje bijzit. Maar dan vertrouw je toch een beetje op de geloofwaardigheid van je zusterorganisatie”, vertelde Zevenbergen eerlijk. Giro555 deelt ook altijd per project een totaalrapportage.

Doneren kan via deze link.

Bron: NU.nl, Shownieuws

Fleur HartmanBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden