PREMIUM
Marije (25) liet door klachten haar spiraal verwijderen: ‘De gemakzucht waarmee ik als zeur werd weggezet…’
Na de TikTok-video waarin een vrouw haar spiraaltje verwijdert, is de hashtag #iudremoval door ruim 65 miljoen vrouwen gebruikt bij soortgelijke video’s. Marije (25) snapt de trend. Ook zij was klaar met de bijwerkingen en liet haar spiraal verwijderen.
Hormoonspiraal plaatsen
“Op mijn eenentwintigste liet ik een hormoonspiraal plaatsen, de Kyleena-spiraal. Ik had een vaste relatie, maar was soms vergeetachtig met de pil. ’t Liefst wilde ik iets zonder hormonen. Omdat mijn menstruaties nogal hevig zijn, werd een koperspiraal afgeraden. De Kyleena-spiraal zou wel geschikt zijn. Die werd heel mooi aan me verkocht: hij was net op de markt, bevatte maar weinig hormonen en zou dus minder bijwerkingen hebben.
Ideaal, dacht ik. Ik had voor het plaatsen weleens last van migraine, maar nu kreeg ik die hoofdpijn minimaal eens per week zo heftig, dat ik er soms wel vier dagen beroerd van was. Mijn huisarts vroeg of ik veel stress had, maar dat viel mee. Volgens mijn fysio en mijn dry needling-therapeut kwam het ook niet uit mijn nek. Maar waar dan wel vandaan? Ik kreeg last van buikpijnaanvallen, onder bij mijn schaambeen en had extreem veel last van hormonale acne. Ik durfde soms niet eens naar mijn werk, zo ongelukkig voelde ik me.
En ik leed ook nog aan enorme moodswings. Vanuit het niets kon ik ineens heel boos of verdrietig worden. Als mijn vriend een verkeerd pak hagelslag had gekocht, schold ik hem de huid vol. Achteraf dacht ik dan: waarom reageerde ik zo? Ik schrok er zelf van en snapte het niet. En mijn vriend ook niet. Hij zei weleens: ‘Je zegt wel sorry, maar morgen ben ik weer aan de beurt, al is het voor een foute fles cola.’ Ik begon wanhopig te worden. Ik was jong, sportte veel, at gezond, maar voelde de controle over mijn lijf wegglippen. Als ik bij de huisarts kwam, keek die me aan met een blik van ‘Heb je haar weer’. Ik ging twijfelen aan mezelf.”
De vader van Michelle Masmeijer (29) moest de gevangenis is
‘Opeens hadden we niets meer. Geen geld, geen huis‘
Komt het niet door je spiraal?
“De omslag kwam toen mijn moeder zei: ‘Komt het niet door je spiraal?’ Het was gewoon een ingeving, omdat ik een blaasontsteking had die maanden aanhield en omdat ik zo veel last van hormonale acne bleef hebben. Mijn huisarts gaf toe dat mijn hoofdpijn met mijn spiraal te maken kon hebben, maar hield een slag om de arm. Ik voelde echter dat dit het moest zijn, en besloot dat ik mijn spiraal er zo snel mogelijk uit wilde.
Twee, drie weken nadat die eruit was, was mijn hoofdpijn weg. Voor mij een bevestiging dat mijn klachten daarvandaan kwamen. Mijn leven was tenslotte nog steeds hetzelfde, min de spiraal. Ook mijn huid is tachtig procent rustiger dan die was. Ik heb veel meer vertrouwen in mijn lichaam nu ik mijn natuurlijke cyclus en de controle over mijn eigen lichaam terug heb.
Mijn humeur is weer stabiel. Voorheen zat ik dagen met een boos gezicht in huis. Dat is helemaal weg, wat ook mijn relatie en seksleven ten goede komt. We gebruiken voor nu condooms, maar dat verpest toch een beetje de sexy sfeer. Ik weet niet wat ik in de toekomst wil, maar het wordt in elk geval iets zonder hormonen. Achteraf denk ik: er is wel degelijk onderzoek waaruit blijkt dat de hormonen uit de Kyleena bij de hersenen van gebruikers komen. Het frustreert me dat er zo veel in de doofpot wordt gestopt wat de bijwerkingen betreft en de gemakzucht waarmee ik als zeur werd weggezet, doet nog steeds iets met me.
Zeker nadat ik op Instagram zette dat ik mijn spiraal eruit had gehaald en ik meer berichtjes dan ooit kreeg van vrouwen die mijn klachten herkenden. Toen dacht ik: het kan toch niet dat een arts hier niet van op de hoogte is? Ze verspreiden nog steeds het beeld dat deze hormonen enkel lokaal hun werk doen, waardoor vrouwen denken hier verder geen klachten van te kunnen krijgen. Dat klopt niet. Ik wil mensen niet bang maken, maar wel alert.”
Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.