Lipofilling: nieuwe methode geeft vrouwen natuurlijke borsten na borstamputatie
In Nederlandse ziekenhuizen wordt momenteel een nieuwe methode voor borstreconstructie uitgeprobeerd. Daarbij wordt er vet uit een ander lichaamsdeel gehaald, wat vervolgens wordt ingespoten in de borst. De behandeling staat bekend onder de naam lipofilling en moet een vooruitgang zijn in de behandeling na een borstamputatie.
Onderzoek
De behandeling bestaat al even, maar wordt nu ook in Nederlandse ziekenhuizen onderzocht. De Nederlandse vrouw José Baneke leed aan borstkanker en moest daardoor een borstamputatie ondergaan. Nu werkt ze als één van de patiënten mee aan de studie van de methode. Aan RTL Nieuws vertelt ze over haar ervaring. "Ze halen wat vet uit je buik, je bovenbenen of je flanken en dat spuiten ze in je borst", legt ze uit.
"Het was helemaal plat. En dan heb je één groot litteken. Daar moesten ze iedere keer wat aan doen, want dat is echt niet mooi. Dan sta je voor de spiegel en denk je: hier word ik niet vrolijk van."
Optimaal resultaat
Voor optimaal resultaat zijn wel een aantal operaties nodig. Zo weet ook José. "Het bouwt heel langzaam op. De eerste keer denk je: is dit het? Maar iedere keer zie je steeds meer resultaat." Artsen zeggen dat je na ongeveer drie á vier behandelingen echt resultaat ziet. José is in ieder geval enorm blij met de methode. "Het voelt heel normaal, alsof het van mij is. Niet meteen na de ingreep, dan is het keihard. Maar het wordt zachter en dan wordt het echt van jezelf. Ik ben er in ieder geval heel blij mee."
Alternatief
Marjolein de Jong van het Alexander Monro Ziekenhuis vertelt waarom de methode nu ook in Nederland getest wordt. "Steeds meer vrouwen hebben de wens om de borst te reconstrueren met lichaamseigen weefsel. Deze methode moet vrouwen behoeden voor een operatie met een implantaat of een andere uitgebreide reconstructie, waar vrouwen soms ook niet voor willen kiezen."
Lipofilling moet nog goedgekeurd worden door het Zorginstituut, maar de behandeling lijkt een zeer goed alternatief voor siliconen borstimplantaten.
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Bron: RTL Nieuws | Beeld: Gettyimages