Business people in large modern meeting room Beeld Getty Images
Business people in large modern meeting roomBeeld Getty Images

Kwart van beursgenoteerde bedrijven voldoet nog niet aan topvrouwenquotum

Op dit moment heeft een kwart van de bedrijven, die onder het topvrouwenquotum vallen, nog niet genoeg vrouwen in de raad van commissarissen (rvc). Het NRC heeft een inventarisatie gedaan waaruit dit blijkt. Er zijn ruim honderd beursgenoteerde ondernemingen. Bij 26 van deze bedrijven moet het aantal vrouwen in de rvc omhoog.

Topvrouwenquotum als wet

Het topvrouwenquotum moet zorgen voor een betere balans tussen mannen en vrouwen aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Sinds begin dit jaar geldt de wet. Deze wet geldt alleen voor de raden van commissarissen van beursgenoteerde ondernemingen. In praktijk betekent het dat ten minste een derde van de commissarissen een vrouw moet zijn.

26 bedrijven voldoen hier dus nog niet aan, maar hiermee overtreden ze niet gelijk de wet. Het betreft namelijk een ‘ingroeiquotum’; mannelijke commissarissen mogen nog herbenoemd worden. Die benoeming kan pas ongeldig bij de wet worden verklaard als er een nieuwe mannelijke commissaris komt terwijl er nog te weinig vrouwelijke zijn.

Vrouwelijke commissarissen

Sinds vorig jaar is het aantal bedrijven dat wél aan het quotum voldoet licht gestegen. NRC deed eerder een soortgelijke telling en daaruit bleek dat vorig jaar ongeveer 68% van de beursondernemingen voldeed aan het topvrouwenquotum. Nu is dat dus driekwart. De grote multinationals hebben vooral veel topvrouwen in dienst.

Ondernemingen hebben lang de tijd gehad om op zoek te gaan naar vrouwelijke commissarissen. Eind 2019 werd de topvrouwenquotumwet aangenomen door de Tweede Kamer. Maar al langer gold een streefcijfer voor beursondernemingen, namelijk sinds 2011. Dat streefcijfer schreef voor dat minimaal een derde van de commissarissen vrouw moest zijn.

Lees ook Hoog percentage vrouwen ervaart ongewenste seksuele aandacht op het werk, vooral in de zorg

Vervanging mannelijke commissarissen

Vorig jaar werden in totaal 173 mensen benoemd tot bestuurder of commissaris in de top van het beursgenoteerde bedrijfsleven. Vrouwen kregen ongeveer 30% van de functies, de overgrote meerderheid hiervan werd aangesteld als commissaris.

Tevens zijn er andere manieren om te voldoen aan het quotum. Zakelijk dienstverlener Brunel International benoemt bijvoorbeeld geen nieuwe vrouwelijke commissaris. In plaats daarvan vervangt het bedrijf de mannelijke commissaris die binnenkort stopt niet. Daarmee voldoet de onderneming alsnog aan het topvrouwenquotum.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NRC | Beeld: Getty Images

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden