Kunnen moeders met oudere kinderen het tekort in de arbeidsmarkt opvullen? Beeld Getty Images
Kunnen moeders met oudere kinderen het tekort in de arbeidsmarkt opvullen?Beeld Getty Images

Kunnen moeders met oudere kinderen het tekort in de arbeidsmarkt opvullen?

Veel vrouwen werken na het krijgen van kinderen daarna alleen nog maar in deeltijd. Twee op de drie moeders gaan niet terug naar het aantal uren dat ze werkten voordat ze kinderen kregen. Dit komt door het beleid van de overheid volgens Sociaal en Cultureel Planbureau. Moeders kunnen dit arbeidstekort oplossen, volgens SCP.

Tekort arbeidsmarkt afnemen

Met de komst van een kindje komt betaald werk voor moeders regelmatig permanent op een lager pitje. In deze samenleving is dat vaak vanzelfsprekend. Echter, als moeders meer zouden gaan werken nadat hun kinderen ouder zijn geworden, zou het tekort op de arbeidsmarkt flink afnemen, schrijft het SCP in een recent verschenen onderzoek.

Het beleid dat de overheid heeft met betrekking tot het verhogen van de arbeidsparticipatie onder vrouwen, richt zich volgens het SCP te veel op jonge moeders. Dit doen ze door bijvoorbeeld de kinderopvang gratis aan te bieden en meer ouderschapsverlof. En dat terwijl de helft van alle in deeltijd werkende vrouwen moeders met oudere kinderen zijn. Als het beleid zich meer zou richten op die groep, kan er veel veranderen in Nederland.

Lees ook De stekker eruit! Miljuschka deelt tips om energie te besparen

Vrouwen financieel onafhankelijk

Die verandering zou niet alleen helpen om het tekort op de arbeidsmarkt op te lossen. Volgens het planbureau neemt dan ook de hoeveelheid vrouwen in hogere, leidinggevende functies toe en kunnen meer vrouwen financieel onafhankelijk worden.

Nu heeft het kabinet voorgesteld om een bonus te geven wanneer zij fulltime werken. Of dat vrouwen in beweging gaat brengen is nog maar de vraag, volgens Wil Portegijs, onderzoeker bij het SCP. "Werken in deeltijd is niet alleen diep ingesleten in onze samenleving, maar ook in het leven van veel vrouwen zelf", zegt ze.

Als de overheid de groep moeders met oudere kinderen wil aansporen om weer fulltime te gaan werken, is er meer nodig dan verlofregelingen en kinderopvang, denkt Portegijs. Houd bijvoorbeeld gesprekken met toekomstige moeders die tijdelijk minder willen werken. Als hier van tevoren afspraken over worden gemaakt, is de kans groter dat ze terug gaan naar het aantal uren dat ze werkten voor ze kinderen kregen.

Mocht het kabinet dit toepassen, dan zullen er hopelijk meer moeders met oudere kinderen zich geroepen voelen om hun 'oude' werkuren weer op te pakken. Waardoor deze moeders het arbeidstekort oplossen en velen financieel afhankelijk kunnen worden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden