Komt er een nieuwe behandeling voor borstkanker?
Hoef je straks niet meer onder het mes als je behandeld wordt voor borstkanker? Onderzoekers van het UMC Utrecht testen een nieuwe behandelingsvorm die borstoperaties overbodig maakt.
Bij borstkanker wordt bij niet-uitgezaaide tumoren in de borsten een deel of de gehele borst verwijderd door een chirurg. Dit is een veilige en effectieve optie, maar ook ingrijpend en invasief. Bovendien krijgen veel vrouwen naast deze ingreep ook chemotherapie.
Nieuwe behandelingsvorm zónder snijden
Bij het UMC zijn de onderzoekers al een langere tijd bezig met het ontwikkelen van de behandeling ‘opereren zonder snijden’. Dit is een vorm van chemotherapie waarbij er plaatselijk een hoge dosis vrijkomt, in dit geval dus in de borst. Deze chemotherapie is verpakt in vetbolletjes en bewegen via het bloed door het lichaam. De plek van de tumor wordt verwarmt tot 41 tot 42 graden met behulp van geluidsgolven, zodat wanneer de vetbolletjes bij de tumor aankomen, barsten. Zo kunnen artsen veel preciezer chemo loslaten op de tumor.
In de rest van het lichaam geven de bolletjes steeds kleine hoeveelheden chemo af. Daardoor worden kankercellen die eventueel op andere plekken in het lichaam zitten aangepakt.
Positieve resultaten
De eerste resultaten zijn erg positief, maar de behandelingsvorm is nog niet klaar voor de mens. De chemotherapie is tot nu toe alleen op dieren getest.
De volgende stap is kijken of de behandeling ook bij mensen werkt en dat is nog niet niks, volgens onderzoeker Mirjam de Visser. “Een patiënt moet namelijk een uur op haar buik in de MRI liggen onder lichte narcose”, vertelt ze aan NU.nl.
Sjifra (44) heeft borstkanker
‘Ik vind het moeilijk dat mijn kinderen dit moeten meemaken’
Niet opereren, maar verwarmen
De vrouwen voor wie de testbehandeling nu beschikbaar is, zijn vrouwen met een gevorderd stadium van borstkanker. Dit zijn mensen met uitgezaaide borstkanker waarbij de tumor nog aanwezig is, maar opereren geen nut meer heeft.
“Ons doel is om uiteindelijk ook vrouwen met borstkanker bij wie geen uitzaaiingen zijn vastgesteld te behandelen, zodat zij geen operatie hoeven te ondergaan”, aldus De Visser. “In het ideale geval laat de chemo de tumor verdwijnen en hoeft er geen operatie meer plaats te vinden. Maar een succes kan ook zijn als de behandeling de tumor beter doet slinken.”
Wanneer de behandeling standaard wordt voor borstkankerpatiënten? Daar kan De Visser helaas geen antwoord op geven. “Studies kosten tijd. En we moeten eerst een aantal onderzoeksfasen doorlopen, voordat de behandeling goedgekeurd kan worden.”
Bron NU.nl