Komt een vrouw niet bij de dokter: minder dan 50% van de vrouwen laat na oproep een uitstrijkje maken Beeld Getty Images
Komt een vrouw niet bij de dokter: minder dan 50% van de vrouwen laat na oproep een uitstrijkje makenBeeld Getty Images

Komt een vrouw niet bij de dokter: minder dan 50% van de vrouwen laat na oproep een uitstrijkje maken

In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 800 mensen baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Vanaf je dertigste krijg je een uitnodiging om een uitstrijkje te laten doen voor het bevolkingsonderzoek.

Helaas maakt minder dan 50% van de vrouwen gebruik van deze oproep, wat grote gevolgen kan hebben.

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is redelijk goed te behandelen, mits het op tijd ontdekt wordt. Daarom krijgen vrouwen in Nederland vanaf hun dertigste elke vijf jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker. Bij de huisarts kan dan een uitstrijkje worden gemaakt. In het lab wordt vervolgens gekeken of er onrustige cellen worden gevonden en of je het HPV-virus hebt.

Deelnemen aan het bevolkingsonderzoek is vrijwillig en kosteloos. Maar ondanks dat het gratis is, zijn er maar weinig vrouwen die meedoen aan het onderzoek. Minder dan 5 op de 10 vrouwen tussen de 30 en 60 jaar laat daadwerkelijk een uitstrijkje maken als ze worden uitgenodigd. In 2020 was het aantal deelnemende vrouwen tussen de 30 en 35 jaar zelfs minder dan 40 procent. Een schokkend lage opkomst.

Uitstrijkje laten doen

Een uitstrijkje laten maken is essentieel om baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan op te kunnen sporen. Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door een infectie met het Humaan Papilloma Virus (HPV). Van de bevolking raakt 80 procent besmet met dit virus dat je kunt oplopen door seksueel contact. In veel gevallen kan je lichaam dit virus zelf opruimen, maar als je een langdurige infectie hebt, kan er baarmoederhalskanker ontstaan.

Een uitstrijkje laten maken bij de huisarts is niet heel prettig, maar valt uiteindelijk reuze mee. Vaak duurt de behandeling maar 10 minuutjes. De huisarts of doktersassistent plaatst een eendenbek in de vagina en met een borsteltje worden wat cellen opgevangen, die vervolgens worden onderzocht in een laboratorium.

Linda (31) kreeg baarmoederhalskanker

‘Ik had Fien zo graag een zusje of broertje gegund’

Zelfafnametest

Vind je het spannend om een uitstrijkje te laten doen bij de huisarts? Om de drempel om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek te verlagen voor vrouwen, is er de mogelijkheid om een zelfafnameset aan te vragen. Je kunt dan thuis een uitstrijkje doen. De zelftest is echter minder uitgebreid dan het uitstrijkje bij de huisarts. Bij de zelftest wordt alleen onderzocht of het HPV-virus aanwezig is. Er wordt hierbij niet gekeken naar afwijkende cellen.

Mocht je het HPV-virus bij je dragen, dan wordt je alsnog verzocht om een uitstrijkje bij de dokter te laten maken.

Bron: Bevolkingsonderzoek Nederland, Margriet

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden