Koffietje doen? Koffie kan bij Ikea nu ook met havermelk Beeld Getty Images
Koffietje doen? Koffie kan bij Ikea nu ook met havermelkBeeld Getty Images

Koffietje doen? Koffie kan bij Ikea nu ook met havermelk

Sinds 4 oktober biedt IKEA in Nederland klanten en medewerkers ook havermelk aan in de koffie. De gratis koffie trekt dagelijks extra mensen naar het Zweedse woonwarenhuis. Door middel van het aanbieden van havermelk, willen ze de gasten op een laagdrempelige manier kennis laten maken met een goed alternatief voor koemelk.

2 miljoen kopjes koffie

In Nederland werden in 2021 ongeveer 2 miljoen kopjes koffie gedronken door bezoekers aan IKEA. Voor die koffie werd 200.000 liter koemelk gebruikt. IKEA vervangt nu in meer dan de helft van de koffiemachines de koemelk door havermelk. Op deze manier wil IKEA klanten en medewerkers inspireren om bewuste keuzes te maken en duurzame opties betaalbaar en toegankelijk maken voor iedereen. IKEA verkoopt al langere tijd haverdrank in de Zweedse delicatessenwinkel in drie varianten: naturel, chocolade en barista.

Toegankelijker maken

Marcel van Geijn, Food Manager IKEA Nederland: We hebben als grote retailer de verantwoordelijkheid om duurzame opties betaalbaar en toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. We zagen in de Zweedse delicatessenwinkel al dat de haverdrankpakken erg populair waren. Door nu ook haverdrank aan te bieden in de koffie, gratis voor Family leden, willen we nog meer mensen kennis laten maken met plantaardige alternatieven. Ik hoop dat de koffie met haverdrank minstens zo geliefd wordt als de koffie met koemelk."

Lees ook I'm loving it! McDonalds komt met een Happy Meal voor volwassenen

Zweedse oorsprong

IKEA heeft gekozen voor haverdrank als plantaardig alternatief vanwege de link met Zweden: haverdrank vindt daar zijn oorsprong en past daarom goed bij het woonwarenhuis. De afgelopen jaren heeft IKEA Food verschillende betaalbare plantaardige producten aangeboden. Zo bieden zij ook een vegetarische variant aan van de Zweedse gehaktballetjes.

De plantaardige gehaktballetjes laten een ruim 25 keer mindere ecologische voetdruk achter, dan die gemaakt van vlees. De IKEA in Utrecht heeft al ruim 40% van de verkochte balletjes overgezet naar plantaardig. IKEA wil dat in 2025 het aanbod van warme gerechten in de restaurants wereldwijd voor 50% uit plantaardige producten bestaat. Dat doel is in Nederland al bereikt. De plantaardige opties zijn daarnaast ook nog eens goedkoper dan gerechten met vlees en vis.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: IKEA | Beeld: Getty Images

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden