Oreo giftig Beeld Getty Images
Oreo giftigBeeld Getty Images

Koekje d'r bij? Oreo-koekjes worden gemaakt met giftig ammoniak

Cacaofabriek Olam in Koog aan de Zaan mengt blijkbaar al jarenlang grote hoeveelheden giftig ammoniak met gemalen cacaobonen om de beroemde Oreo-koekjes een zwarte kleur te geven. Dat deelt het Noodhollands Dagblad vandaag. Jarenlang heeft de Zaanse fabriek dit geheim weten te houden voor de buitenwereld. Wat blijkt: de overheid wist er echter wél van.

Heerlijk die zwarte koekjes met melkvulling ertussen, maar is het vanaf nu misschien beter om ze over te slaan?

Ammoniak in koekjes

Omwonenden van de fabriek, milieubewegingen en de overheid zijn al jaren aan het strijden tegen Olam vanwege de ammoniakuitstoot. De uitstoot van ammoniak is zeer slecht voor het milieu.

De uitleg van Olam was altijd dat de uitstoot van nature vrijkomt bij behandeling van cacaobonen. Er werd alleen niet bij vermeld dat tijdens het proces van het diepzwart maken van cacoa, ze ook grote hoeveelheden kunstmatige ammoniak toevoegen.

Fabriek niet gemaakt voor verwerking ammoniak

Wat blijkt: de overheid was hier gewoon van op de hoogte. De Omgevingsdienst heeft het gebruik van tienduizenden kilo’s ammoniak geheim gehouden, op verzoek van Olam. Een klokkenluider vertelde dat de fabriek in Koog aan de Zaan niet ontworpen is om zulke grote hoeveelheden ammoniak te kunnen verwerken.

“Er is nooit voldoende geld geïnvesteerd om dat op een behoorlijke wijze te doen. Te duur, vonden ze. De ammoniak kiert dus uit alle hoeken en gaten, de stank is enorm. Het milieu? Dat interesseert de bedrijfstop niet. Wel het zwarte cacaopoeder en wat ze ermee verdienen", aldus de klokkenluider.

Directeur Eric Nederhand van Olam geeft nu toe dat ammoniak wordt gebruikt bij het zwart maken van de Oreo-koekjes, maar wil niet toelichten hoeveel dat op jaarbasis dan zou zijn.

Bron hartvannederland

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden