Greta Thunberg Beeld Brunopress
Greta ThunbergBeeld Brunopress

Klimaatactivist Greta Thunberg opgepakt tijdens demonstratie

Greta Thunberg (20) is samen met andere activisten opgepakt door de politie na een protest tegen de bruinkoolwinning in de buurt van het Duitse dorp Lützerath. De Zweedse klimaatactivist demonstreerde dinsdag bij de bovengrondse mijn Garzweiler.

Greta maakte deel uit van een groep van zestig tot zeventig demonstranten die aan de rand van de afgraving stonden, iets dat is verboden door de politie.

Gevaar

Dinsdag werd bij het ‘bruinkooldorp’ Lützerath, in Duitsland opnieuw gedemonstreerd tegen de bruinkoolwinning. Een groep van enkele honderden mensen deden mee aan de demonstratie. Een deel van deze groep ging vervolgens bij de rand van de afgraving staan.

“Greta Thunberg was deel van een groep activisten die naar de rand trok. Ze werd toen tegenhouden en door ons met deze groep uit de onmiddellijke gevarenzone gedragen om hun identiteit vast te stellen”, zegt een woordvoerder van de politie van Aken. Een van de activisten zou de mijn zijn ingesprongen. Het is onduidelijk of de demonstrant hierbij gewond is geraakt.

Tweede keer

Het is de tweede keer in een paar dagen tijd dat de 20-jarige klimaatactivist is opgepakt. Zondag werd ze meegenomen toen ze een politie verzoek negeerde om het terrein te verlaten. Nu is Thunberg weer vrijgelaten. Een politiewoordvoerder zegt tegen het persbureau DPA dat alle arrestanten voor korte tijd werden vastgehouden totdat hun identiteit was vastgesteld. Daarna mochten ze weer op vrije voeten.

Tekst gaat verder onder de foto.

Meerdere demonstraties

Ook op andere plekken in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen werd dinsdag gedemonstreerd. Zo is er een graafmachine bezet. De politie sprak van zo’n twintig actievoerders, een woordvoerder van het energiebedrijf RWE had het over dertig tot veertig. En in de buurt van Rommerskirchen bezette een groep van zo’n 120 actievoerders goederenspoorlijnen naar de energiecentrale van Neurath. De mensen die weigerden weg te gaan van het spoor werden afgevoerd door de politie. Ook was er een demonstratie in Düsseldorf bij overheidsgebouwen.

In Lützerath, ten westen van Keulen, waren afgelopen weekend gewelddadige protesten tegen de geplande afgraving. Maandag verlieten de laatste bezetters het terrein. De bewoners van het gehucht zijn jaren geleden al uitgekocht en vertrokken.

Bron: ANP / NOS

Renée KoopmanBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden