Kinderen gelukkig Beeld Getty Images
Kinderen gelukkigBeeld Getty Images

Kinderombudsman onderzoekt: In Drenthe zijn de kinderen het meest tevreden over hun leven

De Kinderombudsman deed onderzoek naar het welzijn van kinderen tussen de 8 en 18 jaar oud. De kinderen in Nederland geven hun leven gemiddeld een 7,7. De meesten zijn dus redelijk tevreden. Helaas is er ook 13 procent van de kinderen die zijn of haar leven een 5 of minder geeft.

Voor dit onderzoek werden kinderen tussen de 8 en 18 jaar via onder andere sociale media en jongerenorganisaties benaderd en gevraagd om het formulier in te vullen. 2347 kinderen deden dat.

Oorlog, klimaat, armoede

Wat er voornamelijk uitspringt bij deze jongeren zijn de oorlog in Oekraïne en het klimaat. Ook zouden ze graag meer inspraak willen en een betere aanpak willen tegen armoede. Daarnaast zijn veel kinderen ontevreden over de steun die ze krijgen van volwassenen om hen heen.

Oplossingen zoeken

Veel kinderen geven aan het gevoel te hebben dat ze hun eigen gedrag of emoties moeten verbeteren. Organisatie Kinderombudsman vindt dat 'zorgelijk'. “Ze zoeken de oplossing van veel problemen bij zichzelf. Wij denken dat dat komt doordat zij er steeds minder vertrouwen in hebben dat volwassenen, niet hun ouders overigens, de problemen in de samenleving oplossen”, zegt een woordvoerster van de organisatie.

Volwassenen in Nederland moeten hier hun verantwoordelijkheid in nemen zegt de Ombudsman. “Zij moeten goed kijken naar hun eigen gedrag en het goede voorbeeld geven. Bijvoorbeeld over hoe je met elkaar omgaat en hoe je problemen samen oplost.”

Beste provincie

Opvallend is dat in Drenthe de kinderen het meest positief over hun leven. Ze geven hun leven gemiddeld een 8,1. In buurtprovincie Friesland wordt dan weer de laagste score gegeven, een 7.2.

Een verklaring voor deze lagere waardering heeft te maken met het feit dat er in Friesland, Groningen en Limburg meer kinderen wonen die problemen ervaren door armoede en heftige ruzies. Deze kinderen hebben ook vaker ouders met psychische problemen of kampen zelf met lichamelijke ziekten of psychische problemen.

Bron RTL Nieuws

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden